Belföld

Házasságra nevelnék már a gyerekeket is

A Magyar Családtudományi Társaság (MCST) elnöke szerint házasság előtti és iskolai kurzusokat kellene tartani, a jó házasság nulladik feltétele ugyanis az, hogy mindkét fél elég művelt legyen "házasságtanból". Balásházy Imre, a szervezet elnöke a csaladhalo.hu oldalon pénteken megjelent interjúban arról is beszélt, hogy teljes félreértésen alapul az a támadássorozat, amely ellenük indult.

Korábban a témában:

Az elnök arra a kérdésre válaszolva, hogy miért váltottak ki ilyen nagy felháborodást, visszhangot a küldetésnyilatkozatukban megfogalmazottak, kifejtette: egyrészt azért, mert szándékosan olyan gondolatokat tolmácsoló mondatokat vagy mondatrészeket vettek ki a szövegükből, amelyeket a mai többség nem érez magáénak, másrészt azért, mert óriási a baj ezen a területen az országban. “Az egész folyamatból lehet egy olyan konklúziót is levonni, hogy még nagyobb a baj, mint eddig gondoltuk” – fogalmazott Balásházy Imre.

Kiemelte, ők a családok megsegítését tűzték ki célul és nem foglalkoztak külön a homoszexualitás kérdésével, az LMBT pedig ezt kirekesztő álláspontnak értékelte. „Ha leírjuk a magyar jogban megszokott házasságdefiníciót, ami egy nő és egy férfi szeretetszövetsége, akkor egyesek szerint máris kirekesztők vagyunk” – állapította meg, majd úgy folytatta, ezzel szemben ők egyáltalán nem tartják magukat kirekesztőknek.

Rámutatott, teljes a félreértés, mert az a szöveg – amelyre hivatkozva az egész támadássorozat elindult – a Tudomány a Családért Egyesület (TCSE) honlapján, és nem az MCST honlapján szereplő, belső használatra készült szöveg volt – nyers megfogalmazásokkal, néhol pedig túl erős kifejezésekkel.

“Ezen sebtében, saját használatra összehalászott két anyagot az MCST végül nem is használta fel, de sajnos ottfelejtődött a TCSE honlapján. Ezt találták meg és került úgy a köztudatba, mint az MCST közgyűlésén elfogadott dokumentuma” – fejtette ki az elnök.

Balásházy Imre kérdésre válaszolva beszélt arról is, hogy ha általános etikát tanítanak először a gyerekeknek, akkor utána már könnyebb az alkalmazásokat átadni. Szerinte a nem teljes családban élő gyereknek el lehet mondani, hogy a mai világban az embereknek csaknem fele nem házasodik, ezért ne csodálkozzon, ha a szülei nem házasok. Véleménye szerint fontos lenne házasság előtti és iskolai kurzusokat tartani, mert – mint mondta – a jó házasság nulladik feltétele, hogy mindkét fél elég művelt legyen “házasságtanból”.

Az interjúban megszólalt Czettele Győző, az MCST főtitkára is, aki arról beszélt, hogy a család nevelő tevékenysége jelentősen redukálódott korunkban. A nevelés egy részét átvette a televízió, az internet és a kortárscsoportok, amelyek hatására a gyermekek többsége már nem azonosul szülei értékeivel, nem követi életpéldájukat. „Ha a nem nevelési célú intézmények és csoportok nevelnek, akkor miért ne végezhetnének családi életre nevelést a neveléssel foglalkozó intézmények?” – kérdezte, majd hozzátette: „ahhoz kell segítséget nyújtani, hogy a házaspárok képesek legyenek rá, hogy boldogok lehessenek a házasságukban, a készségek kialakítása pedig gyermekkorban kezdődik”.

Kitért arra is, hogy a 2008-as európai értékrend-vizsgálat azt mutatja, hogy az emberek értékválasztása civilizációnkban folyamatosan változik, legyen szó akár a válás, akár az abortusz vagy a homoszexualitás megítéléséről. Ezek a változások nem spontán következtek be, voltak aktivisták, szervezetek, amelyek ezek elfogadásáért küzdöttek. Mindez azt bizonyítja, hogy az emberek értékszemléletét társadalmi szinten meg lehet változtatni, tehát lehet eredményt elérni – rögzítette a főtitkár.

Címkék: családházasság

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

--FILE--A customer tries out a Huawei mate 20 pro smartphone on display at a Huawei store in Shanghai, China, 22 February 2019.

Chinese tech giant Huawei Technologies Co has said that it expects to win 5G network contracts in Germany, which would mark the latest vote of confidence from foreign telecom carriers despite security allegations the company faces in some overseas markets. Huawei is expected to deliver components needed for building 5G networks to major telecom carriers operating in Germany, namely Deutsche Telekom, Vodafone and Telefonica, said Vincent Pang, president of Huawei Western Europe, in an interview with German newspaper Rheinische Post.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.