Belföld

Orbán fejére is vadásznak?

A CÖF figyelmeztette Barrosót és az Ecofint, hogy felejtsék el a kettős mércét velünk szemben.

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) nyílt levelében arra hívja fel az uniós döntéshozók figyelmét: a kohéziós pénzek felfüggesztése logikátlan döntés. Azzal nem egy kormányt vagy a miniszterelnököt, hanem a társadalmat büntetik.

Fricz Tamás a Magyar Nemzet Online (MNO) kérdésére politikai ellenszenvvel és gazdasági érdekkörök „munkájával” magyarázta a bizottság minapi döntését. Szerinte fontos, hogy a civilek is hallassák a hangjukat, ne csak a magyar kormány és a politikusok fejezzék ki gondolataikat ezzel a logikátlan és érthetetlen döntéssel kapcsolatban.

A CÖF szóvivője közölte: azt is szeretnék a levéllel bizonyítani, hogy Magyarországon nem egy meggyengült és legitimitását veszített kormányzat van hatalmon, hanem egy olyan, amely bírja a „társadalom bizalmát”. „Szeretnénk nyomást gyakorolni a március 12-én összeülő Ecofinra azért, hogy ezt a logikátlan döntést átgondolják” – tette hozzá.

A politológus feltűnőnek nevezte, hogy míg Görögország eurómilliárdokat kap támogatásként azért, hogy elkerültje a csődöt, addig Magyarországot egy egyszázalékos „kilengés” miatt is keményen büntetni akarják. Fricz szavai szerint a kormányzat „megsértette” a neoliberális szentélyeket azzal, hogy a felelősségvállalásba bevonta a bankokat és a multicégeket is.

Ki kell mondani végre, hogy „ezeknek a pénzügyi köröknek van akkora befolyásuk a sajtóra és a médiára, és bizonyos intézményrendszerekre is”, amelyekkel nyomást lehet gyakorolni Magyarországra. Akár még Orbán fejére is vadászhatnak – tette hozzá.

A szakember szerint levelük egyik üzenete éppen az: a kormányt nem lehet elmozdítani kívülről, ezeket a döntéseket választások alkalmával a magyar társadalom hozhatja meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik