Belföld

Dopeman: Előbb-utóbb balhé lesz

A szabad szájú rapper szerint nem kamu, hogy „megyünk lopni", csak nem mindenki érti a valós üzenetet. A politikában úgyis nagyban megy a lenyúlás – mondta Dopeman a Magyar Narancsnak.

A csak idézőjeles sztár – ahogy hívja saját magát – tisztában van azzal, hogy megosztó személyiség. Imádják vagy gyűlölik, de szerinte ez a sztárság alapfeltétele. Egy avasi lakótelepi lakáshoz képest luxuskörülmények között él, de az eladott ötszázezer lemez csak Magyarországon nagy szó. „Ha ez Németországban történik, teljesen más lenne a helyzetem” – vallotta be Dopeman.


Fotó: Neményi Márton

Az internetes zeneletöltésekről elmondta, hogy a torrentoldalak letiltása nem megoldás, pusztán szélmalomharc, úgyis újratermelik saját magukat az ilyen tartalmú oldalak. A nemzeti kormány kultúrához való viszonyáról szólva kifejtette, hogy a megoldás egy klubhálózat üzemeltetése lenne, ahol sokkal szélesebb lehetne a repertoár, mint mostanság a rádiók lejátszási listáján.

Dopeman saját vállalkozásában, a Dopeman TV-ben látja túlélésének zálogát. Próbál több lábon állni, mert saját bevallása szerint csak a szórakoztatáshoz ért. Dalait nem igazán adják a rádiók, ezzel ő is szembesült, de nem tudja az okát, bár saját bevallása szerint több kikerülhetetlen dala is van, amelyek „akár még a hétköznapi magyar nyelvet is formálták” a rapper szerint. „Engem lehet szeretni vagy utálni, de az átjön, hogy amit én nyomok, az nem kamu – és emiatt verhetetlen vagyok” – összegezte művészetét Dopeman.

Egyik legmegosztóbb számáról, a „Lopniról” azt mondta, nem szól másról, mint választásról. A rapper úgy látja, egyre többen kényszerülnek ösztönszinten dönteni, antiszociálisan viselkedni. Állítása szerint ő nem buzdít lopásra, közben a politikában mégis nagyban folyik a „lenyúlás”. Dopeman közölte, tisztában van vele, hogy legújabb klipjér, a „Bazmeg!”-re, amelyet a Milla október 23-i tüntetésén csinált, mindenki felkapta a fejét. „Mindig konkrét voltam a szövegeimben, nem mellébeszélős. Ki kell állni, és megmondani a mostani hatalomnak, hogy ez van, ébresztő, mert nagy baj lesz” – magyarázta a rapper.

Saját bevallása szerint nem ő választotta ezt a „civil dolgot”. Először csak nézőként ment ki a tüntetésekre, mert tetszett neki a szembeszegülés. Szerinte azért lett a tüntetések egyik arca, mert hiteles abban, amit csinál. Dopeman szerint az agresszív hatalomgyakorlásnak szüksége van egy ellenpólusra, a civilek hangjának viszont erőteljesebbnek kell lennie. „Martin Luther King abszolút a béke nevében szólalt meg, de olyan hangon, hogy az ütött, ahogy és amiket mondott” Dopeman is ezt a hangot akarja megmutatni, mert szerinte ez az egyetlen ellenszere ennek a mostani politikának.
A civil szféra és a kormányzat viszonyáról elmondta, hogy „az biztos nem megy, amit Orbán mond, hogy mi civilekkel nem kommunikálunk.” A rapper szerint a miniszterelnök azért van, hogy szolgálja a népét, olyan ő, mint egy főlakáj: ha van egy civil szervezet, akkor neki le kell ülnie vele.

Indulása a Milla alternatív köztársasági elnökségéért nem öncélú, nem exhibicionista magamutogatás – jegyezte meg. A rapper szerint az egész arról szól, hogy az embereknek fel kell emelniük a hangjukat, „mert ha éhesek lesznek, ha ellehetetlenülnek, és még csak szóba sem állnak velük, abból előbb-utóbb balhé lesz” – figyelmeztet Dopeman.

Saját programjáról elmondta: legfontosabb eleme az, hogy filozófiát kell váltani. Szerinte, ha az emberek elkezdhetnek azzal foglalkozni, amiben tehetségesek, amihez értenek, egyszer csak megjelenik a munkának és a tehetségnek az értéke. Szerinte programjából még Orbán Viktor is idézett évértékelő beszédében, amikor az unión belüli érdekképviseletünkről beszélt. Az unióba való belépésünket Dopeman ahhoz hasonlítja, amikor egy bokszoló belép a ringbe és elkezd panaszkodni, hogy itt nem lehet rugdosni. „Ember, beléptél az unióba?! Világosan elmondták, mihez kell tartanod magad: nincs szabadságharc, te a magad akaratából jelentkeztél” – zárta Dopeman.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik