Belföld

Késik a kormány a Széll-terv ígéreteivel

A tavaly év végi határidő helyett például a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata 2013 szilveszterére csúszik át.

Kapcsolódó cikkek

Miközben a nyugdíjkiadásokkal kapcsolatos intézkedéseknél 42 milliárd forintos megtakarítást tervezett a Nemzetgazdasági Minisztérium 2012-re a nyugdíjak és az idei nyugdíjszerű ellátások abszolút összege érdemben nem különbözik a tavaly januáritól – írja a Világgazdaság szerdán.

A Széll Kálmán-terv idei intézkedéseiből 550 milliárd forint megtakarítást prognosztizált az NGM, ebből döntés vagy várható intézkedés révén már 458 milliárd forinttal (83,3 százalék) számol a szaktárca.

Nemcsak a nyugdíjreform keretében megtakarítandó 42 milliárd forint látszik bizonytalannak, hanem a tömegközlekedés fogyasztóiár-kiegészítésének ügye is, ahol a kormány 16 milliárdos megtakarítással számol. Késik a MÁV átalakításának terve is, amelynek eredeti határideje 2011 december 31-e volt.

A felsőoktatásban az államilag finanszírozott férőhelyek csökkentésével sikerült véghezvinni a 12 milliárd forintos fiskális megszorítást, de emellett strukturális átalakítások nem történtek, és az új diákhitel is súlyos pénzeket visz el – olvasható a Világgazdaságban.

A lap megjegyzi: igazságtalan lenne mindent a Széll Kálmán-terv egészére vonatkoztatni, ugyanis több intézkedést, például a közszféra karcsúsítását, a táppénzek átalakítását végrehajtotta a kabinet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik