Belföld

Az adóbevételek 5,1 százaléka jött a Közép-dunántúlról

Fejér, Komárom-Esztergom, és Veszprém megye mintegy 151 ezer adózója 378,2 milliárd forint adóval gyarapította a költségvetést

A ország adóbevételeinek 5,1 százaléka származott tavaly a Közép-dunántúli régióból – hangzott el a NAV regionális szervezeteinek hétfői közös sajtótájékoztatóján.
Fejér, Komárom-Esztergom, és Veszprém megye mintegy 151 ezer adózója 378,2 milliárd forint adóval gyarapította a költségvetést ez 3 millió forinttal kevesebb a 2010 évinél – mondta Umenhoffer Ferenc a NAV Közép-dunántúli Regiójának főigazgatója.

Tájékoztatása szerint a régió adóbevételeinek 65,4 százalékát kitevő jövedelemhez kapcsolható adók összességében kismértékben emelkedtek, de az adózási jogszabályok változásának következtében 15,6 százalékkel esett vissza a nettó személyi jövedelemadó mértéke.

A régión belül a Fejér megyei adózók adóteljesítménye 33,8 milliárd forinttal, 150,4 milliárd forintra mérséklődött, míg Komárom-Esztergom megyében 0,1 százalékkal 115,1 milliárd forintra, Veszprém megyében pedig 23 százalékos növekedés mellett 112,7 milliárd forintra nőtt.

Tavaly az előző évihez viszonyítva 2,3 százalékkal nőtt az adóalanyok száma, 12 ezer új vállalkozás indult, s 5300 szűnt meg. A 2010. évinél 3,5 százalékkal több gazdálkodó és magánszemély rendelkezett lejárt esedékességű tartozással, de az általuk felhalmozott 44 milliárd forintnyi hátralék 10 százalékkal kevesebb volt az előző évinél.

A főigazgató kiemelte: a hatékonyság javulása jellemezte a hatóság ellenőrzési tevékenységét. Az adóellenőrök létszámának csökkenése ellenére  a 2010. évinél 8 százalékkal több, összesen 39 ezer ellenőrzést folytattak le, és azok során a feltárt összes nettó adókülönbözet meghaladta a 28 milliárd forintot.

Molnár Tamás a NAV regionális vám és pénzügyőri főigazgatóságának főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az ország exportgazdálkodásának egyötöde a Közép-dunántúli régióban zajlik. Jelentős eredményként említette egyebek között azt, hogy az elmúlt három évben először, pozitív volt a regisztrációs adó mérlege is.

Elmondta, hogy a főigazgatóság szakemberei több jelentős bűncselekményt lepleztek le, egyebek között több mint egymilliárd forintos pénzmosást, továbbá nagy értékű cigarettacsempészést és egy 640 darabos mezei pacsirta szállítmány elfogásával jelentős természetkárosítást.

Krausz Béla a NAV regionális bűnügyi igazgatóságának igazgatója arról tájékoztatott, hogy jelentősen, mintegy 70 százalékkal nőtt tavaly az ismertté vált, s az igazgatóság szakemberei által felderített bűncselekmények száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik