Belföld

Szabad az út Akarattya önállóvá válása előtt

P. Horváth Ágnes
P. Horváth Ágnes

2012. 02. 24. 10:20

Egyhangú szavazással fogadta el a kenesei képviselő-testület a falugyűlés összehívását Balatonakarattyán.

Korábban a témában:

Egyhangúlag szavazta meg a kenesei képviselő-testület csütörtökön délután, hogy legyen lakossági fórum Balatonakarattyán. Ez az első lépés lehet a településrész önállóvá válásának útján- mondta a Fehérvár24-nek Udvardy Gábor, a szétválás egyik kezdeményezője.

Balatonakarattyai lakosok fogtak össze azért, hogy településük leválhasson Keneséről, mert úgy vélik, hogy önállóan életképes a városrész. Helyben virágzóvá alakítanák, és a problémákat is jobban megoldanák. Közel 50 aláírást gyűjtöttek össze azért, hogy a kenesei testület tűzzön ki egy lakossági fórumot a településrészen.

A fórum március elsején 17 órakor lesz Akarattyán, a közösségi házban. Itt választják meg az emberek azt a bizottságot, amely előkészíti a népszavazást.

Jelenleg Balatonakarattya részönkormányzat. A település múltját és jelenét a Balatonakarattyai Fürdőtelep Egyesület jelenti. 1828-ban az egyesület alapítói alakították ki a települést. A szocialista rendszerben Balatonkeneséhez csatolták. 1989-ben a feloszlatott egyesület újraalakult. 2005-ben az üdülőtulajdonosok és a lakók nyomására részönkormányzatot hoztak létre a településen. Az egyesület azóta is következetesen kiáll a település érdekeiért.

Legkorábban 2014-től válhatna szét a két település, ám sikeres népszavazás után, ha a belügyminiszter és a köztársasági elnök is jóváhagyná azt, akkor már valamennyire védve lenne a városrész vagyona, mert moratóriumot kérhetnének az ingatlanok értékesítésére.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Küszöbön a nagyobb havazás

A young girl cleans steps as people bow before the statues of late North Korean leaders Kim Il-Sung (L) and Kim Jong-Il (R) as the country marks 'Victory Day' at Mansu hill in Pyongyang on July 27, 2017. - July 27, which is the 64th anniversary of the signing of the Korean Armistice Agreement, is a public holiday in the nuclear-armed North and celebrated as Victory Day. (Photo by Ed JONES / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.