Belföld

Elválna Kenesétől Akarattya

P. Horváth Ágnes
P. Horváth Ágnes

2012. 02. 23. 13:19

Egyedül virágzó település lehetne a Balaton-parti városrész az ott élők szerint.

Balatonakarattyai lakosok kezdeményezték a leválást Balatonkeneséről. Közel 50 aláírást gyűjtöttek össze azért, hogy a kenesei testület tűzzön ki egy lakossági fórumot a településrészen, ahol részletesen is meghallgathatnák a helyi lakosok véleményét- adta hírül az Öböl Televízió.

A Fehérvár24 Udvardy Gábortól, az akarattyaiak egyik képviselőjétől megtudta: nem elégedettek a település fejlődésével. Úgy vélik, hogy önállóan életképes a városrész. Helyben virágzóvá tudnák alakítani, és a problémákat is jobban meg tudnák oldani.

Udvardy Gábor hangsúlyozta: nem Kenese ellen, hanem Akarattyáért teszik mindezt. Az összesen 8 ezer ingatlan fele akarattyai, és így az idegenforgalomból, adókból befolyt pénz elég lenne az önálló működéshez.

Az aláírások nyomán, ha a 7 tagú képviselő-testület 25 százaléka kezdeményezi a csütörtöki ülésen a fórum napirendre tűzését, akkor még ma döntés születik. A testület tagjaiból négynek kell igennel voksolni, és akkor lehet március elsején lakossági fórum az ügyben. A fórumon jönne létre egy bizottság, amely előkészítené a leváláshoz szükséges népszavazást.

A testület Kenesén 7 tagból áll, közülük kettő balatonakarattyai.

Legkorábban 2014-től válhatna szét a két település, ám sikeres népszavazás után, ha a belügyminiszter és a köztársasági elnök is jóváhagyná azt, akkor már valamennyire védve lenne a városrész vagyona, mert moratóriumot kérhetnének az ingatlanok értékesítésre- mondta Udvardy Gábor.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Feloszlatták a Lánchíd spontán blokádját

Hungary's Bence Banhidi (C) vies with Denmark's Rasmus Lauge Schmidt (2ndL) during the IHF Men's World Championship 2019 Group II handball match between Denmark and Hungary at the Jyske Bank Boxen arena in Herning on January 19, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.