Belföld

Elválna Kenesétől Akarattya

Egyedül virágzó település lehetne a Balaton-parti városrész az ott élők szerint.

Balatonakarattyai lakosok kezdeményezték a leválást Balatonkeneséről. Közel 50 aláírást gyűjtöttek össze azért, hogy a kenesei testület tűzzön ki egy lakossági fórumot a településrészen, ahol részletesen is meghallgathatnák a helyi lakosok véleményét- adta hírül az Öböl Televízió.

A Fehérvár24 Udvardy Gábortól, az akarattyaiak egyik képviselőjétől megtudta: nem elégedettek a település fejlődésével. Úgy vélik, hogy önállóan életképes a városrész. Helyben virágzóvá tudnák alakítani, és a problémákat is jobban meg tudnák oldani.

Udvardy Gábor hangsúlyozta: nem Kenese ellen, hanem Akarattyáért teszik mindezt. Az összesen 8 ezer ingatlan fele akarattyai, és így az idegenforgalomból, adókból befolyt pénz elég lenne az önálló működéshez.

Az aláírások nyomán, ha a 7 tagú képviselő-testület 25 százaléka kezdeményezi a csütörtöki ülésen a fórum napirendre tűzését, akkor még ma döntés születik. A testület tagjaiból négynek kell igennel voksolni, és akkor lehet március elsején lakossági fórum az ügyben. A fórumon jönne létre egy bizottság, amely előkészítené a leváláshoz szükséges népszavazást.

A testület Kenesén 7 tagból áll, közülük kettő balatonakarattyai.

Legkorábban 2014-től válhatna szét a két település, ám sikeres népszavazás után, ha a belügyminiszter és a köztársasági elnök is jóváhagyná azt, akkor már valamennyire védve lenne a városrész vagyona, mert moratóriumot kérhetnének az ingatlanok értékesítésre- mondta Udvardy Gábor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik