Belföld

Leszavazták az ellenzéki kezdeményezéseket

24.hu
24.hu

2012. 02. 24. 13:03

Megszavazta Győr idei költségvetését pénteken a város közgyűlése; az indítványt 18-an támogatták, egy tartózkodás mellett öten szavaztak ellene.

A tavalyinál 851 millió forinttal alacsonyabb, 40,3 milliárdos bevételi és kiadási főösszeggel számol a városvezetés. Több, korábban önkormányzati feladatot – így például a tűzoltóság működtetését – átadták az államnak. Egyedül ez az egy tétel mintegy félmilliárd forintot jelent.

A helyi és helyiként kezelt adókból a 2011-esnél 830 millió forinttal magasabb, 17,1 milliárdos bevételre számítanak, míg a személyi jövedelemadó helyben maradó része 226 millióval lesz alacsonyabb, mint tavaly. Eközben 1,28-ról 1,7 milliárdra nő az adóerő-képességgel összefüggő központi elvonás.
A büdzsé minden hetedik forintja fejlesztési célokat szolgál, a tervezetben pedig 14 olyan projekt szerepel, amelyekre egyenként legalább százmilliós összeget szánnak, de akad köztük olyan is – például a belvárosi parkolóépítés – amelyre 600 milliós összeget terveztek be.

A vitában Borkai Zsolt polgármester (Fidesz-KDNP) azt hangsúlyozta: a beterjesztett anyag biztosítja a városi költségvetés egyensúlyát, az új és a korábban megkezdett beruházások folytatását, valamint Győr szociális és oktatási rendszerének működtetését.

Az ellenzéki képviselők fél tucat módosító indítványt nyújtottak be, egyebek mellett 150-150 milliós közmunka- és szociális céltartalék képzését, valamint azt, hogy a belvárosi parkolóépítésre szánt 600 millió forintot az Audi tervezett logisztikai központjának építésére fordítsák. A közgyűlési többség azonban kivétel nélkül leszavazta ezeket a kezdeményezéseket.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Küszöbön a nagyobb havazás

A young girl cleans steps as people bow before the statues of late North Korean leaders Kim Il-Sung (L) and Kim Jong-Il (R) as the country marks 'Victory Day' at Mansu hill in Pyongyang on July 27, 2017. - July 27, which is the 64th anniversary of the signing of the Korean Armistice Agreement, is a public holiday in the nuclear-armed North and celebrated as Victory Day. (Photo by Ed JONES / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.