Belföld

Milliókat nyertek a politikusok a végtörlesztéssel

Nemcsak az szja-változásokkal, az egykulcsos adóval jártak jól a parlamenti képviselők, némelyek milliókat takarítottak meg devizahitelük kedvezményes végtörlesztésével.

Sokat, milliókat takarítottak meg a politikusok devizahitelük kedvezményes végtörlesztésével – írja a HVG. Az élversenyzők közé tartozik Józsefváros fideszes polgármestere, Kocsis Máté. A 31 éves kerületvezető 40 millió forintnyi devizaadósságától szabadult meg tavaly, a lakásvásárlásra felvett hitelét két kisebb ingatlan árából és egy családi kölcsönből végtörlesztette. A zuglói kollégájának, a párttárs Papcsák Ferencnek 21 millió forinttal volt kevesebb a terhe 2011 végén mint egy évvel korábban, a belvárosi Rogán Antal pedig 10 milliótól tudott megszabadulni. Nem élt viszont az alkalommal a fizetési listát vezető Gyurcsány Ferenc (független), így közel 70 milliós adósságot jelez december végi bevallása kötcsei házára.

Az exkormányfőnek pedig az átlagos képviselőnél kisebb gondot okozott volna a pénz előteremtése, hisz tavalyi bruttó havi átlagjövedelme meghaladta 6 millió forintot. A forrás – ahogy évek óta – cége, az Altus Befektetési Zrt. osztaléka, amiből szinte forintra annyi, 69,6 millió forint jött be neki 2011-ben, amennyi az eurótartozásának értéke. A lista élén mögötte üzletemberek, ügyvédek állnak: Puch László (MSZP) csak havi 700 ezer forinttal maradt le tőle. Az MSZP gazdasági főembere kft.-je, az M-Luxor osztalékából él, a cég 58 millió forintot hozott neki tavaly. A bronzérmes Papcsák Ferenc már kapargatósabb pénzszerzést könyvelhetett el, a képviselői juttatásain túl a havi 587 ezer forintos polgármesteri javadalmazására és évi 40 milliót jövedelmező ügyvédi irodájára is szüksége volt a dobogóhoz.

Persze a pusztán politikából élőknek sem havi bruttó 47 ezer forintból kell elindulniuk a biztonságos megélhetés Matolcsy-féle útján. Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos például havi 2,2 milliós állami jövedelemhez jut, megelőzve ezzel a miniszterelnököt vagy a házelnököt is – fogalmaz a HVG.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik