Belföld

Antikorrupciós felügyelőket javasol az ÁSZ

A korrupciós kockázatokra figyelő antikorrupciós felügyelők alkalmazását javasolja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a közszférában a korrupcióellenes javaslatcsomagjában.

A pénteki Magyar Nemzetet Sponga István, az ÁSZ osztályvezető főtanácsosa arról tájékoztatta, hogy a jogalkotóknak címzett dokumentumot az ÁSZ korrupciómegelőzési kutatásának részeként állítják össze. A veszteségek visszaszorításának lehetséges módozatairól szóló összefoglaló – a tervek szerint – a következő hónapban készül el.

Az ÁSZ a büntetőrendelkezések további szigorítása helyett az állami, önkormányzati szervezetek belső felépítésének és szabályrendszerének átalakítását szorgalmazza.

Sponga István a Magyar Nemzetnek beszámolt arról, hogy felméréseik alapján a köz- és államigazgatási intézmények háromnegyedében hiányzik az alkalmazottak magatartási útmutatója. Főleg a kisebb önkormányzatok, szervezetek, a pénzhiány miatt, a belső ellenőrzési feladatokra külső céget bíznak meg. Az ÁSZ osztályvezető főtanácsosa megjegyezte: a közszféra ötöde legtöbbször nem ír ki álláspályázatot, és számos szervezetnél nem követelnek nyilatkozatot arról, hogy az alkalmazottnak nincs összeférhetetlenséget jelentő érdekeltsége.

Minden közintézménynél szükség lenne úgynevezett integritásfelelősre, aki figyelné a korrupció szempontjából fontos területeket: a személyzeti politikát, ellenőrizné a pénzügyeket, hozzá futnának be a belső jelentések és hozzá fordulhatnának a vesztegetést észlelő alkalmazottak.

Az ÁSZ folytatja a korrupciós kockázatok vizsgálatát az integritás projekt keretében. Január közepén hatezer hatóság, önkormányzat, iskola és hivatal kapta meg a 155 pontból álló elektronikus iratot, s a felmérés március közepén fejeződik be. A közeljövőben a vizsgálatot kiterjesztik az állami és az önkormányzati vállalatokra is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik