Belföld

ÁSZ-jóslat: napok kérdése az összeomlás

Egész intézményrendszerek dőlhetnek be akár napokon belül, ha az állam nem segít - figyelmeztetett a az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke az InfoRádióban.

Domokos László a legújabb, az önkormányzatok helyzetét vizsgáló ÁSZ-jelentést kommentálva azt mondta, a települések annyira eladósodtak, hogy napok kérdése, fizetni tudják-e a számlákat és a béreket. A 19 megye nagy része napi finanszírozási gonddal küzd, a megyei jogú városok 40 százaléka van nagyon nehéz helyzetben.

A főváros “egyelőre még állja a sarat”, de helyzete kockázatos a nagy beruházások miatt. Az ÁSZ elnöke szerint az államnak 220-230 milliárd forintos adósság átvállalásával kell számolnia, ha január 1-jével átveszi a megyei önkormányzatok tartozásait. A magyar állam nélkül ez a helyzet már nem oldható meg – tette hozzá.

Ha ez a helyzet fennmarad – márpedig minden jel erre mutat -, nem nő a külső banki finanszírozás és beszállítók sem lesznek képesek több szállítói hitelt nyújtani, akkor egész intézményrendszerek dőlhetnek össze állami segítség nélkül – ismételte meg az ÁSZ elnöke az InfoRádiónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik