Belföld

Hét éve nem volt ennyi új munkanélküli

2005-ben történt meg utoljára, hogy ilyen sok állástalant regisztráltak a munkaügyi hivatalok, mint most januárban.

Továbbra is növekszik a nyilvántartásba vett állástalanok száma: idén januárban 50,8 százalékkal, vagyis 44 400 fővel nőtt, összesen 131 600-ra – derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adataiból. Az előző év azonos időszakához képest viszont csak minimális emelkedés történt, hiszen akkor mindössze 100 fővel kevesebb álláskeresőt vettek nyilvántartásba. Ha azonban azt szeretnénk megnézni, mikor volt utoljára a mostaninál magasabb a nyilvántartásba belépők száma, sokat kell visszamenni az időben, egészen 2005 februárjáig, ekkor ugyanis 133 ezren jelentkeztek a munkaügyi központoknál – írja az Mfor.

A januári adat kismértékben a szezonális hatásoknak köszönhető, emellett viszont az NFSZ gyorsjelentésében egy újabb recessziós hullámmal is indokolja a magas értéket.

Csoportos létszámleépítések

2012. januárjában 54 cég jelentett be csoportos létszámleépítést, mely összesen 3077 alkalmazottat érintett, ez másfélszeres emelkedést jelent. A megyékre lebontott adatokat nézve egyértelmű, hogy ebben még a Nokia részéről bejelentett 2300 ember nem lehet benne. A komáromi cég és a Malév csoportos leépítése várhatóan februárban fogja megdobni az adatokat, mely újabb csúcsra emelkedhet majd. Januárban az Elcoteq valamivel több mint 1200 fős leépítése dobta meg az érintettek számát.

A mostaninál nagyobb létszámot érintő csoportos bejelentésekre egy hónapon belül egyébként utoljára 2009 júliusában volt példa, amikor is 3508 főt érintettek a leépítések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik