Belföld

Hende: Ami fölösleges, egy fillérért is drága

Takarékosság – ez a kulcsszó, amely a honvédség idei tevékenységét jellemezni fogja. Legalábbis ezt kérte Hende Csaba honvédelmi miniszter az állomány valamennyi tagjától.

„Rendkívül nehéz, de sikeres év áll előttünk” – mondta elég talányosan a honvédelmi tárca vezetője a csütörtöki évértékelő és feladatszabó vezetői értekezleten. Hende Csaba elmondása szerint az anyagi nehézségek közepette is komoly eredményeket értek el, az ország megújításából rájuk eső részt pedig becsülettel elvégezték. A legnagyobb erőfeszítésük és legnagyobb teljesítményük csupán arra volt elég, hogy levegőhöz jussanak, tehát folytatni kell a munkát, amely immár a döntő szakaszába érkezett.

Begyorsult pokróckiutalás

A tárcavezető példákkal is alátámasztotta a 2011-es év eredményességét. Hangsúlyozta: a magyar közigazgatáson belül a honvédelmi tárca volt az, amelyben a legnagyobb arányú költségcsökkentést sikerült elérni a működés hatékonyságának fokozása érdekében. A kormány megalakulásakor a meglévő 50-hez képest 45-re csökkentették a HM irányítása alá tartozó költségvetési szervezetek számát.

Idén is szűkös büdzsé vár a honvédségre – MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

További példaként említette azt a fejleményt, hogy mára már jelentősen lecsökkent a vezetői szintek és beosztások száma, hiszen lényegesen javították a végrehajtó szervek arányát a vezetőiekhez képest. Míg korábban 76 százalékot tettek ki a vezetői szervek, és 24 százalékot az irányítói, addig az átszervezések következtében az utóbbi részaránya 8 százalékra mérséklődött. Ennek eredményeképpen sokkal hatékonyabbá vált a munkavégzés, és gyorsabbá az ügyintézés. Ez utóbbit a pokróckiutalási üggyel is szemléltette a tárcavezető. Az elmúlt hetekben a nagy hidegben a Magyar Máltai Szeretetszolgálathoz 3 napon belül futottak be a pokrócok, míg pár éve hasonló helyzetben az akkori kormány idején a pokróckiutalásra december 14-től december 16-ig kellett várni. Ám közben 1 év eltelt.

Tolongó tartalékosok

„Az elmúlt 1,5 évben a nemzet szemében komoly tekintélynövekedést értünk el. Jelentősen nőtt a társadalmi elfogadottságunk” – hangsúlyozta a miniszter, aki szerint ezt a sikert jól tükrözi a KatonaSULI-program, valamint az önkéntes tartalékos rendszer iránti hatalmas érdeklődés. Január eleje óta eddig már körülbelül 4 ezren jelentkeztek tartalékosnak, és ennek a létszámnak csak a fele volt valamikor hivatásos katona.

„Komoly eredmény a talpon maradás” – jellemezte Hende Csaba a tárca gazdálkodását. „Elkészült a Fehér Könyv, és ezzel lezártuk a múltat. Mindennek következménye van, nem lehet a nemzet és a honvédség vagyonát büntetlenül dézsmálni” – hívta fel a figyelmet.

A miniszter nagy sikerként értékelte a Gripen-szerződés újratárgyalását, és a svédekkel elért méltányos megállapodást. A sorra következő terveket is megemlítette, többek között kiemelve a 3 dimenziós radarállomás felépítését Medinán (a másik két radart is véglegesen átvesszük idén), amely hamarosan indul, valamint a cybervédelem alapjainak a lerakását. Ugyancsak rendkívüli horderejű eredményként értékelte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az MH Ludovika Zászlóalj felállítását.

Spórolni, spórolni!

A 2011-es év eredményeinek méltatása után az idei év lehetőségeit és elvárásait is prognosztizálta a tárcavezető. „Nehéz év áll előttünk” – jelentette ki. A nehézségeket pedig a rendelkezésre álló anyagi eszközök korlátozottságával indokolta. Elmondása szerint nagyon nehéz költségvetési helyzetben kell megoldást találniuk. „Mindenekfelett takarékosságra van szükség. Takarékosságra, amelyben mindenki részt vesz” – hívta fel az állomány figyelmét. Az elvárását pedig a régi római szenátor, Cato egyik mondásával spékelte meg: „Ami fölösleges, egy fillérért is drága!”

Olyan jó tanácsokkal látta el az állomány tagjait, mint például szükségtelen csak azért kihasználni az utazási kvótát, mert csupán jár. Arra kérte az állomány valamennyi tagját, hogy akkor is a takarékosság lebegjen a szemük előtt, amikor a vezetőik éppen nem látják vagy netán nem figyelmeztetik őket.

A takarékosság érdekében a tárca elindítja a Hadik-tervet, amelynek célja a magyar hadiipar újjáélesztése. Nemcsak hazai bázisról szolgáltatná a honvédség felszerelését, hanem mindemellett új munkahelyeket is teremtene a projekt.

Ezenkívül a tárca a feleslegesen álló ingatlanjait is értékesíteni szeretné. Egy részüket az önkormányzatoknak, valamint a Nemzeti Földalapnak adja át, más részüket pedig, amelyekre nincs szükség, s nem tudja értelmesen használni, áruba bocsátja. Így legalább a milliárdos tételekre rugó költségektől megszabadulhat a minisztérium, sőt saját bevételhez is juthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik