Belföld

Mellbedobással kampányol a kormány

Hálálkodó biztonsági őr, "jó szagú" fiatalok és egy cukor- és dohányfüstmentes szakítás története. Stand-up comedy Szócska Miklós és Kemény Dénes főszereplésével.

„A mai nap azért fontos számunkra, mert új fázisba érkezik a nemdohányzók védelméről szóló törvénnyel kapcsolatos kampány. Ez az első olyan akció, ami nem egyszerűen csak egy figyelemfelkeltés, hanem a népegészségügyi intézményrendszer átfogó cselekvése” – kezdte ekkor még a megszokott hivatalos, távolságtartó hangnemben a január elsején hatályba lépett nemdohányzók védelméről szóló törvényhez kapcsolódó sajtótájékoztatót Szócska Miklós.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára szerint nem elegendő csupán a sokkoló halálozási adatokkal szembesíteni az embereket, sokkal átfogóbb programra van szükség. Hogy pontosan milyenre, azt nem részletezte, helyette – miután mégis eldarálta az elrettentésnek szánt számokat, amelyeket elolvashatnak keretes írásunkban – megosztotta a sajtó képviselőivel, milyen személyes tapasztalatok érték a törvény bevezetése óta.

„Eddig két és fél millióan látták a nemdohányzók védelméről szóló kampány üzeneteit, és engem személyesen is értek olyan élmények, hogy egy áruházban odajött hozzám egy biztonsági őr, és megköszönte, hogy bevezettük a törvényt, mert eddig nem tudott a pihenőidejében úgy a pihenőszobában tartózkodni, hogy ne lett volna dohányfüstös a ruhája. Találkoztam olyan parancsnokkal is, aki elmondta, ő azért szokott le a dohányzásról, mert ha a legénységétől megköveteli, hogy tartsák be a szabályokat, akkor ő sem dohányozhat stikában a szobájában” – anekdotázott Szócska, majd levonta a megfelelő következtetést: „Úgy tűnik, hogy az a cél, amit mi kitűztünk magunk elé, kezd megvalósulni. Kevesebbet dohányoznak a honfitársaink, valószínűleg tovább fognak élni és egészségesebben” – részletezte a Joshi Bharatot is megszégyenítő jóslattal az államtitkár.

Szócska nem felejtette megköszönni a dohányosoknak a türelmet, és azt, hogy együttműködnek. Úgy látja, a társadalom nagy része elfogadta és támogatja a füstölést betiltó intézkedést, ami szerinte nagyrészt annak köszönhető, hogy „mindenki szeret jó szagúan hazamenni egy szórakozóhelyről”. „A felszolgálóknak is megadtuk azt az esélyegyenlőséget, hogy az ő munkakörükbe se hal bele korábban senki. Megyünk tovább előre! Most az a legfontosabb célunk, hogy pozitív üzeneteket küldjünk a társadalomnak, és megszabadítsunk mindenkit a káros szenvedélytől” – tette hozzá.

Kemény Dénes, a pozitív üzenetek arca

Ágyjelenet helyett a második fázisban uszodai hangulattal és hatalmas mellekkel kampányol a kormány a dohányzás elleni küzdelem mellett. Az első kampányfilmben szereplő énekesnő-színésznő Péterfy Borit Kemény Dénes, a magyar férfi-vízilabdaválogatott szövetségi kapitánya váltja – derült ki a Népligetben, az autóbusz-pályaudvar várójában tartott sajtótájékoztatón.

Kemény Dénes – aki mint azt Szócskától megtudtuk, „önmaga egy intézmény” – hamar felvette a sztorizós ritmust – és rögtön azután, hogy megköszönte a kampányban való részvétel lehetőségét, rátért a lényegre. „Mind a mai napig, amikor a tejeskávémat iszom cukor nélkül, eszembe jut a dohányzás. Akkor szoktam le a kávé cukrozásáról, amikor az első komolyabb udvarlásom kapcsán megállapodtunk a hölggyel, hogy cserébe ő elnyomja az utolsó szál cigarettát. Azóta már szakítottunk, ő mind a mai napig dohányzik, én viszont mindezidáig cukor nélkül iszom a kávét” – mesélte büszkén a szövetségi kapitány. Ekkor már nagyon sajnáltuk a bulvármédia képviselőit, akik – érthető módon – nem láttak elég potenciált a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sajtótájékoztatójában, és lemaradtak a címlapgyanús történetekről.

Kemény Dénes azt is megjegyezte: bízik benne, eljutunk majd oda, hogy a társadalombiztosítási (tb) hozzájárulásnál nemcsak az állampolgárok jövedelmét veszik alapul, hanem azt is, ki milyen káros szenvedélyekkel rontja az egészségét és ezek után arányosan jóval több tb-szolgáltatást vesz igénybe.

A kapitány kiemelte: szerencsére a vízilabdacsapatnál „nincs nagy gond”, a válogatottban kevesen dohányoznak. „Amitől mindig frászt kaptam, az a napi 3-4 szál cigaretta. Vagy csináljuk komolyan, vagy sehogy” – csillantotta meg humorérzékét Kemény, majd egy újabb bonmot-val búcsúzott: „A leszokásról pedig csak annyit, hogy van olyan barátom, akinek már 47-szer sikerült!”

Nem teljes a siker

A leghálátlanabb szerep Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvosnak jutott a sajtótájékoztatón. Valljuk be, mikrofonhoz lépni ilyen színes show-műsor után, nem lehet könnyű. Szabó meg sem próbálta felvenni a versenyt „elődeivel”, inkább a száraz, hivatalos tényekre hagyatkozott. Elmondta: a január elsején életbe lépett nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorított szabályozásának betartását az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) munkatársai eddig több mint hétezer helyen ellenőrizték, és több mint négyszáz esetben tapasztaltak hiányosságokat. Hozzátette: ezek egy részét szinte azonnal ki is küszöbölték. Azokon a helyeken viszont, ahol azt mondták, hogy majd csak a türelmi idő lejárta után tartják be az új szabályozást, ott az ÁNTSZ munkatársai egy végzést állítottak ki azzal a megjegyzéssel, hogy oda április elseje után biztosan visszatérnek egy újabb ellenőrzésre. A helyettes tiszti közölte: az ÁNTSZ munkatársai meglátogattak munkahelyeket, közforgalmú intézményeket, vendéglátó- és szórakozóhelyeket, oktatási és egészségügyi intézményeket, de ellenőriztek közterületeken, tömegközlekedési eszközökön is. A megyei népegészségügyi szakigazgatási szervek tapasztalataikról kéthetente jelentést készítenek. Ezek alapján a legtöbben ismerik a jogszabályt, leginkább örömmel fogadták a szigorítást – mondta Szabó Enikő.

Szalayné Kotroczó Eszter, a Volánbusz Zrt. kommunikációs főmunkatársa elmondta: a törvény szigorodása értelmében csaknem ötezer autóbusz-megállóhelyen szüntették meg a dohányzást. Budapesten két – a Széna téren, valamint Újpest Városkapunál található – pályaudvarukat teljes egészében dohányfüst-mentessé nyilvánították, a többi állomáson pedig szabadtéri dohányzóhelyeket jelöltek ki.

Előzmény

A január 1-jén hatályba lépett nemdohányzók védelméről szóló törvényhez kapcsolódóan a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága „Ne szívj tovább!” címmel több hónapon át tartó kampánysorozatot indított. A nagyszabású népegészségügyi kampány célja, felhívni a figyelmet a dohányzás egészségkárosító hatásaira.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár elmondása szerint a tavaly decemberben startolt „Ne szívj tovább!” akcióval azt próbálják elérni, hogy az emberek abbahagyják vagy rá se szokjanak a dohányzásra. Hozzátette: a kampány célja nem a szankcionálás és a büntetés, hanem az, hogy minél kevesebb ideig tartózkodjanak káros füstben az emberek.

A kampány részeként ingyenesen hívható telefonszám, blogoldal, plakátok, rövid, figyelemfelkeltő kampányfilm, matricák szolgálják a kezdeményezés sikerét.

Tizennyolc percenként gyilkol a cigaretta
Hazánkban tizennyolc percenként hal meg egy ember a dohányzás következtében, továbbá naponta 70, évente pedig 30 ezer honfitársunkat veszítjük el ezen káros szenvedéllyel összefüggésbe hozható betegségek következtében – hívta fel a figyelmet korábban az egészségügyi államtitkár.
Ma Magyarországon a felnőtt korú férfiak 37,8 százaléka, a nők 23 százaléka napi rendszerességgel dohányzik, a fejenként elszívott cigaretták száma meghaladja az évenkénti kétezer szálat. Drámai tény az is, hogy egyre fiatalabb korban kezdenek el dohányozni az emberek. Ennek kellett megálljt parancsolnunk! – tette hozzá Szócska.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik