Belföld

A Nézőpont szerint alig csökkent a Fidesz-KDNP szavazók tábora

A szocialistáké viszont eléggé. A Nézőpont Intézet felmérése a Heti Válasz megbízásából készült.

A Fidesz-KDNP tábora tizedével, míg az MSZP-é harmadával csökkent az elmúlt két évben a Nézőpont Intézet legfrissebb, szerdán közzétett közvélemény-kutatása szerint.

A Heti Válasz megbízásából, a kormányzás félidejében készített felmérés adatai szerint a 2010-es háromszoros szavazatkülönbség a korábbi és jelenlegi kormánypártok között négyszeresre nőtt.

Becsléseik szerint 2010-hez képest körülbelül 700 ezerrel kevesebben, összesen 4,5 millióan vennének részt “most vasárnap” egy választáson, és közülük 2,2-2,5 millióan újra a Fidesz-KDNP-t választanák. Emlékeztettek arra, hogy 2010-ben 2,7 millió listás szavazatot kapott a mostani kormánypárt.

A Nézőpont Intézet szerint az elmúlt két év legnagyobb vesztese az MSZP, mert szavazóinak harmada “kámforrá vált”. Míg 2010-ben 990 ezren, “most vasárnap” körülbelül 630-690 ezren szavaznának a korábbi kormánypártra, és “az MSZP-ből kivált Gyurcsány-pártnak” is csak 80-120 ezer szavazója lehet – írták a Demokratikus Koalícióra utalva.

A kutatás adatai alapján a többi ellenzéki párt azonban őrzi táborát: a Jobbik nagyjából 800-880 ezer, az LMP 330-370 ezer szavazót tudhat maga mögött.

Az eredmények így azt mutatják, hogy  2010-es választási rendszer keretei között most is megismételhető lenne matematikailag a kormánypárt kétharmados eredménye.

A reprezentatív közvélemény-kutatást február 13-16. között, ezer ember telefonos megkérdezésével végezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik