Belföld

Élhetővé tennék a Duna-partot

Kreatív ötleteket vár egy civil szerveződés a Duna-part népszerűsítésére.

A Danube Flow kezdeményezés célja, hogy több hónapon keresztül – március 22-től szeptember 30-ig – adjon élményeket az embereknek, valamint összefogja és anyagilag is segítse a Dunával foglalkozó civilszervezeteket elképzeléseik megvalósításában – mondta Kobrizsa Ádám, a projekt koordinátora.


Fotó: Kummer János

A jelentkezők javasolhatnak közösségi és családi programokat, vidám akciókat a folyópartra, forgathatnak klipet a Dunáról, tervezhetnek művészeti vagy köztéri alkotást, mobilalkalmazást, Facebook-játékot, installációt vagy a folyóra írt operát is. A fantázia szabadon szárnyalhat, az egyetlen feltétel, hogy az ötlet középpontjában a Duna és környezete szerepeljen.

Az egyéni jelentkezők, csoportok és szervezetek március 7-ig küldhetik be munkáikat. A pályázat összdíjazása egymillió forint, amelyből a tervek szerint négy nyertest jutalmaznak. Az eredményhirdetés március 21-én, a Víz Világnapja előestéjén lesz. A civilszervezetek és alkotócsoportok közös pályázata egy több hónapos programsorozat része, amelynek a Duna és környezetének népszerűsítése a célja – olvasható a Szeretlek Magyarország honlapján.

“A Duna több millió ember életének a része, hiszen isszuk a vizét, használjuk az energiáját és közlekedünk rajta. A többség ezt természetesnek veszi, de azt hajlamos elfelejteni, hogy ez a folyó Magyarország és Európa egyik legnagyobb természeti kincse, a Duna-part pedig a kikapcsolódás, a sport és családi programok helyszíne is lehet” – írják a szervezők.

 

A VaLyo (Város és a Folyó) Csoport tavaly nyáron építette ki a Duna Tanösvény nevű, újszerű séta- és kerékpáros túraútvonalat Budapest belvárosában. A fiatal művészek információs táblái és a STÉG nevű közösségi tér, ahol 2011 őszéig különböző ingyenes programokat tartottak, közkedveltek lettek a városlakók számára. Ezen a projekten kívül az emberek szinte csak a nemzetközi Duna-napon kerülhettek közelebbi kapcsolatba a folyóval.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik