Belföld

Az Alkotmánybírósághoz tereli a felvételizőket az LMP

Jogászokkal szerkesztetnek egy panaszbeadványt. Ezt bárki letöltheti majd a párt honlapjáról, aki nem ért egyet a keretszámok megvágásával.

Az LMP ugyan törvénytelennek tartja az államilag támogatott felsőoktatási keretszámok radikális csökkentését, ám az Alkotmánybíróságra vonatkozó új törvények nem teszik lehetővé, hogy pártjuk közvetlenül forduljon a testülethez. Ezért arra bíztatják a felvételi előtt állókat, hogy ők maguk éljenek panasszal az ügyben – mondta a párt frakcióvezető-helyettese.

Karácsony Gergely hozzátette: megbízták egy jogászblog szerzőit, hogy készítsenek egy alkotmánybírósági panaszbeadványt, amelyet bárki használhat, aki azt szeretné, hogy az AB semmisítse meg a döntést. A beadvány tervezetét hamarosan a párt honlapján keresztül is el lehet majd érni.

Megítélése szerint még most is hatályos a 2005-ös felsőoktatási törvény, amely kimondja, hogy az államilag támogatott férőhelyek száma legfeljebb tíz százalékkal térhet el a korábbi év keretszámaitól. Eközben viszont van olyan tudományterület, ahol 90 százalékos az eltérés.

A változtatás azért is törvénytelen, mert sérti a felvételi előtt álló hallgatók jogát, hogy kiszámítható módon döntsenek a saját jövőjükről. Emlékeztetett arra, hogy az ügyben Szabó Máté ombudsman is azt az álláspontot fogalmazta meg, hogy a döntés súlyosan sérti a jogbiztonság elvét.

Végtörlesztett, pedig ellenezte a döntést

Az LMP azt gondolta a végtörlesztésről, hogy az nem a jó megoldás a devizahiteles családok gondjainak enyhítésére. “De ezzel együtt is, én mint magánember minden olyan törvényt betartok, amit megszavaz a parlament, függetlenül attól, hogy egyetértettem-e vagy sem” – ezt válaszolta a frakcióvezető-helyettes a sajtótájékoztatón azokra az újságírói felvetésekre, amelyek szerint ugyan a párt többször is bírálta a végtörlesztésről szóló döntést, ugyanakkor Karácsony Gergely is élt a devizahitel rögzített árfolyamon való visszafiztetésével.

Hozzátette, senkit sem bíztattak arra, hogy ne éljen a lehetőséggel és úgy gondolja, hogy saját családja is „okosan tette azt, hogy a lakáseladása kapcsán (…) nem hagyta ott a banknál azt a pénzt, amit a végtörlesztés miatt felvehetett”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik