Belföld

Hoffmann jogot sértett

Az ombudsman úgy látja, sérülnek a fiatalok jogai, mert mindössze két hetük van arra, hogy életre szóló döntést hozzanak.

Az alapjogi biztos szerint a felsőoktatási felvételi rendszer átalakítása kapcsán nem vették figyelembe a továbbtanulni szándékozók „reális szükségletét”. A folyamatosan változó jogi feltételek következtében jelentősen módosultak a korábban meghirdetett képzési formák és azok feltételrendszere.

Megállapítja: a „mára előállott körülmények” nem adnak kellő időt, illetve ellehetetlenítik, vagy nagymértékben megnehezítik a továbbtanulni kívánó fiatalok és családjuk felelős döntéshozatalát. Szabó Máté közleménye emlékeztetett rá, hogy az egyetemeknek és főiskoláknak a decemberben elfogadott felsőoktatási törvény hatására át kellett alakítaniuk képzési rendszerüket.

Emellett a szaktárca vezetője január elején fogadta el a szeptembertől érvényes keretszámokat, és január 20-án alkotta meg az állami ösztöndíjas, továbbá az állami részösztöndíjas hallgatókkal kötendő hallgatói szerződésről, illetve a hallgatói hitelrendszerről szóló jogszabályokat.

Az Oktatási Hivatal a honlapján már korábban értesítette a jelentkezni szándékozókat, hogy a képzési költségek viselésének szabályait 2012. január 31-én elektronikus formában hozzák nyilvánosságra – azaz ekkor derült ki, melyik intézményben és melyik szakon mennyibe kerül majd a képzés.

Az elektronikus felvételi tájékoztatóban a korábban meghirdetett képzések egy részét a változások miatt törölték, a jelentkezőknek pedig mindössze két hetük maradt, hogy a friss információk alapján újragondolják a lehetőségeiket – közölte Szabó Máté.

PDSZ: vonják vissza a keretszámokról szóló döntést

Rendkívül figyelemreméltó és mindenképpen megfontolandó Szabó Máté alapjogi ombudsman megállapítása, amivel teljes mértékben egyetértünk – olvasható a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnökének közleményében. Mendrey László szerint “ideje felismerni, hogy a középkori jezsuiták jelmondata – “Finis sanctificat media” (a cél szentesíti az eszközt) – a XXI. században nem állja meg a helyét. Mert közben ott van az ember”.

Erra kérik a szaktárca illetékeseit, hogy gondolják át és vonják vissza előterjesztésüket a felsőoktatás 2012/2013-as évének keretszámait illetően. Szerintük a következő tanévre – kellő előkészítés mellett – már alkalmazhatók a jelenlegi elképzelések.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik