Belföld

Uniós paktum és a dohánykereskedelem a parlamentben

Az Országgyűlés mai ülésén felhatalmazást adhat az európai fiskális paktum magyarországi aláírására, valamint a dohány-kiskereskedelem teljes átalakítására is. Az esti órákban a fegyvertartás szabályainak lazításáról és egy új hungarikumtörvény megalkotásáról kezdődhet vita.

A gazdasági és monetáris unióban megvalósuló stabilitásról, koordinációról és kormányzásról szóló szerződés, vagyis a sajtóban csak európai fiskális paktum néven emlegetett dokumentum egy héttel ezelőtt került a parlament elé. Akkor Orbán Viktor kormányfő napirend előtti felszólalásában támogatást kért az erről szóló határozati javaslathoz, szerinte ugyanis a paktum minden pontja elfogadható Magyarország számára. Az ezt követő vitában a kormánypártok mellett az MSZP is támogatta a szerződés elfogadását, míg a Jobbik és az LMP fenntartásokat fogalmazott meg.

Az Európai Tanács állam- és kormányfői idén január végén állapodtak meg a paktum tartalmáról, és a tervek szerint a tagállamok az Európai Tanács március 1-2-i ülésén alá is írják a dokumentumot.

A dohánykereskedelem állami felügyelet alá vételéről szóló, Lázár János fideszes frakcióvezető által is jegyzett javaslat zárószavazása már a parlament előző heti napirendjén is szerepelt, de a nagyobbik kormánypárt akkor a döntés elhalasztását kérte. Az eredeti elképzelés szerint a dohány-kiskereskedelem joga kizárólagosan az államé lenne, a dohánytermékeket pedig csak meghatározott számú, koncessziós szerződés alapján működő trafik árulhatná.

A képviselők várhatóan már az esti órákban kezdik el a fegyvertartás szabályain lazító kormánypárti javaslat tárgyalását. A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett indítvány több könnyítést is tartalmaz a vadászok és a sportlövők szempontjából: a korábbi tiltás feloldását kezdeményezve engedélyezhetik például a házilagos lőszerszerelést és újratöltést azoknak, akik eredményesen elvégezték az ehhez szükséges tanfolyamot. A ülésnap további részében a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvényjavaslatról kezdődik vita, de folytatódik az új hulladéktörvény tárgyalása is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik