Belföld

Őrségben a magyar nyelvű oktatás

A burgenlandi magyar nyelvű oktatással foglalkozik a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület Őrség című folyóiratának új száma.

A kiadvány bemutatja a burgenlandi magyaroktatás helyzetét, történeti és törvényi hátterét – számolt be róla az osztrák rádió burgenlandi kisebbségi szerkesztősége.

Az Őrség 53. lapszáma bemutat olyan oktatási intézményeket, amelyeknek a fő tevékenysége a magyar nyelvű oktatás. Ilyen iskolák a tartományban az őriszigeti (Siget in der Wart), az alsóőri (Unterwart), felsőőri (Oberwart), a felsőpulyai (Oberpullendorf) és a harácsonyi (Horitschon) népiskola, a felsőőri, a rohonci (Rechnitz), a felsőpulyai, a mosontarcsai (Andau) új típusú középiskola, a felsőpulyai gimnázium és az idén húsz éves felsőőri Kétnyelvű Szövetségi Gimnázium.

A kötetben interjúk is olvashatóak pedagógusokkal és oktatási szakemberekkel. Beszámolnak arról is, hogy hogyan támogatja a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület a magyaroktatást a tartományban. Az Őrség abból az alkalomból járja körbe a témát, hogy Ausztria tíz éve csatlakozott a Regionális vagy kisebbségi nyelvek európai chartájához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik