Belföld

Uniós jelentéstevők tárgyaltak Szájer nejével

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése Monitoring bizottságának jelentéstevői Handó Tündével, az Országos Bírósági Hivatal elnökével folytattak megbeszélést pénteken.

Jana Fischerová cseh konzervatív és Kerstin Lundgren svéd liberális képviselők -, valamint Caroline Ravaude, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése monitoring osztály vezetője, és Bas Klein az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése monitoring bizottságának titkára kétnapos tájékozódó látogatásra érkezett Magyarországra. A hivatal sajtóosztálya azt nem közölte, hogy mi hangzott el a találkozón. A delegáció pénteken megbeszélést folytatott Darák Péterrel, a Kúria elnökével is.

A két jelentéstevő azért érkezett csütörtökön Budapestre, hogy áttekintse az elmúlt időszak magyar jogalkotási folyamatát, azon belül egyebek között azt, hogy a médiajogi szabályozás mennyire egyeztethető össze a nemzetközi demokratikus normákkal.

Kerstin Lundgren és Jana Fischerová tavaly egyszer már járt Magyarországon, akkor az alkotmányozást tanulmányozták. Februári utazásukra januárban kaptak megbízást az ET parlamenti közgyűlésétől.

A képviselők a tervek szerint találkoznak Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével, Paczolay Péterrel, az Alkotmánybíróság elnökével, valamint a parlamenti pártok, emberi jogi szervezetek, médiaintézmények, illetve az Országos Választási Bizottság képviselőivel.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság csütörtökön közölte, hogy Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke munkareggeli keretében tárgyalt az Európa Tanács jelentéstétellel megbízott képviselőivel a magyarországi sarkalatos törvények ügyében.

A kontinens 47 országát tömörítő Európa Tanács fő feladata, hogy előmozdítsa a demokrácia, az emberi jogok és a jogállamiság érvényesülését. Egyik szerve a tagállamok 318 nemzeti parlamenti képviselőjéből álló parlamenti közgyűlés. Ez a testület nem csak a két jelentéstevőt bízta meg a magyarországi tájékozódással, hanem az ET mellett működő független jogi szakértői testületnél, a Velencei Bizottságnál is kezdeményezte szakvélemény készítését több magyar törvényről.

Thornbjorn Jagland, az ET norvég főtitkára és Martonyi János magyar külügyminiszter a múlt hónapban folytatott levélváltásban megállapodott abban, hogy a Velencei Bizottság áttekint több magyar sarkalatos törvényt, valamint azt a módosítási tervezetet, amely a médiatörvényhez készül, miután a magyar alkotmánybíróság tavaly decemberben alkotmányellenesnek minősítette a jelenleg hatályos törvény egyes rendelkezéseit.

A Velencei Bizottság delegációja a jövő héten jön Budapestre, hogy áttekintse három törvény – a bírák jogállásáról és javadalmazásáról, a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló jogszabály, illetve az egyházügyi törvény – kérdését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik