Belföld

Orbán örül, hogy életjelet adtak a diákok

Elszoktunk a jó hírektől: már annak is örülünk, ha holnap nem rosszabb mint tegnap. Az irány ugyanakkor jó, de még sokat kell dolgoznunk - így kommentálta a miniszterelnök a kedvező GDP-adatokat a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában csütörtök reggel. A tegnapi diákmegmozdulás kapcsán azt mondta: díjazza, hogy a fiataloknak van véleményük, még ha nem is ért azzal egyet.

Az mr1 műsorában Orbán Viktor beszélt arról is, hogy megszületett a magyar kormány válaszlevele az Európai Bizottságnak a testület által januárban indított kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatban. A dokumentumot pénteken küldi el a kabinet. Mint fogalmazott: nyugodtan várják a szembenézést Brüsszellel.

A miniszterelnök szerint a magyar álláspont védhető, néhány ponton kell kiegészítést tenni, és “egy aránylag egyszerűnek mondható tárgyalássorozat előtt állunk.”

A három ügy egyikéről, a bírák nyugdíjazásáról Orbán Viktor azt mondta: a kormány meggyőzően bizonyította, hogy Magyarországon egy általános, mindenkire kiterjedő nyugdíjrendszer-átalakítás zajlik, amelyből a bírák sem maradhatnak ki.

Amint megérkezik Brüsszel válasza, a kormány azonnal beterjeszti a szükséges jogszabály-módosításokat az Országgyűlésnek – tette hozzá.

Orbán Viktor a szerdai egyetemfoglalásról szólva azt mondta, örül, hogy életjelet adtak a hallgatók, véleményük van, még akkor is, ha nem ért egyet velük abban, hogy a fejük fölött döntöttek volna róluk.

Magyarország bízik a fiataljaiban, így, még ha lesznek is viták, ezek jó viták – tette hozzá a kormányfő, aki szerint a felsőoktatás új, valóban rohamtempóban bevezetett rendszerében több fiatal előtt nyílik majd ki a világ.

Hozzátette: ha később kiderül, hogy az új számok nincsenek szinkronban a valósággal, akkor sor kerülhet korrekcióra, de a felsőoktatás rendszerének átalakítására most volt szükség, mert a jelenlegi nem felelt meg a gazdaság igényeinek.

A miniszterelnök szerint korrekt az új rendszer, mert bár sietteti egy új szisztéma bevezetését – amit ő egyébként helyesnek tart, “mert nincs vesztegetnivaló időnk” -, “fair” abból a szempontból, hogy nem vonatkozik azokra, akik most egyetemre, főiskolára járnak, vagyis a kormány menet közben nem támaszt új feltételeket.

Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha a kabinet elképzeléseivel ellentétben mégsem jelentkeznek többen műszaki vagy természettudományi képzésre, azt válaszolta: akkor majd reagálnak erre a helyzetre, de azt szerinte nem érdemes vitatni, hogy a magyar gazdaság és az emberek boldogulása szempontjából “nem maradhatunk abban a helyzetben, ahol most vagyunk, mert a mostani helyzet változtatásért kiált, ugyanis lemaradunk az európai nemzetek versenyfutásában, ha nem vesszük észre, hogy a jövő a mérnöktársadalom, a műszaki tudományok, az informatika irányában található”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik