Belföld

További egyetemfoglalások várhatóak

Az ELTE jogi karának elfoglalt termében létrehozott hallgatói fórum további egyetemfoglalásokat és egyéb ellenállási lehetőségeket helyezett kilátásba, ha a felsőoktatási törvényt hatályban marad.

A mai egyetemfoglalás során a résztvevők az ELTE jogi karának IX-es termében létrehoztak egy hallgatói fórumot, hogy ennek keretein belül döntsenek a szerdai tiltakozás folytatásának lényeges kérdéseiről. A fórum moderálását végző Walter Richárd a Hír24-nek elmondta, a hallgatói fórumot nem a Hallgatói Hálózat szervezte, de annak tagjai is részt vettek rajta. A HaHA azonban nem adja hozzá a nevét.

Elmondása szerint este 6-kor, mikor a fórum zajlott a IX-es teremben, besétált Király Miklós dékán és azonnal szót kért. Csak azután kapta meg, hogy erről döntöttek a fórum tagjai. A dékán fél 7-ig akart határidő adni a fórum résztvevőinek, hogy elhagyják a termet, de a moderátor szerint ekkor még sok, fontos kérdés volt hátra, amiben dönteniük kellett. A dékán ezt nyugtázta, majd elment. Később leküldtek hozzá egy delegációt. A moderátor szerint látva az egységes fellépést a dékán őket már engedékenyebb hangon arra kérte, hogyha lehet, 8-ig hagyják el az épületet. 6 órától a rendőrök egyébként már senkit nem engedtek be az ELTE ÁJK Egyetem téri épületébe.

Walter Richárd szerint a következő lépés hallgatói sejtek létrehozása, alakulása lesz a felsőoktatási intézetekben és akár gimnáziumokban is. Ha ezek az egyetemi hallgatói sejtek létrejöttek, az ő érdekeik becsatornázására a Hallgatói Hálózatot kérik majd fel.

A mai egyetemfoglaláson alakult hallgatói fórum ultimátumot adott a kormánynak: hétfőn tűzze napirendre a felsőoktatási törvény újratárgyalását, kedden pedig döntsön a visszavonásról. Ha ez nem történik meg hallgatói ellenállást hoznak létre. Arra a kérdésre, nem adtak-e túl rövid határidőt, Walter Richárd úgy fogalmazott, a végzős gimnazistáknak február 24-ig le kell adni jelentkezési lapokat, így minden perc számít. “Még ez előtt kell a nem!”

A moderátor úgy fogalmazott, Vannak még nagyobb akciólehetőségek, köztük további egyetemfoglalások, de “most már Követelünk, fenyegetünk!”. A moderátor szerint az ELTE Hallgatói Önkormányzatának “szégyenletes” közleményére hamarosan válasz születik majd.

 

Az ELTE Hallgatói Önkormányzatának közleménye
“Mai napon Egyetemünk több, mint 375 éve alapvető tevékenységeit, az oktatást és a tudomány művelését zavarták meg illetéktelenek. Az ELTE Hallgatói Önkormányzata elítéli, ha bármilyen csoportosulás a véleményét oly módon szándékozik kifejezni, amellyel társadalmi normákat sért. Az ELTE Hallgatói Önkormányzata továbbra is demokratikus eszközökkel kíván a magyar felsőoktatás alakításában részt venni.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik