Belföld

Minden jogosult kap bérkompenzációt a Dunaferrben

A kollektív szerződés módosítását aláírták a reprezentatív szakszervezetek és a társaságcsoport vezérigazgatójával.

Korábbi vállalását teljesítve végrehajtja a bérkompenzációt az ISD Dunaferr Zrt. A kompenzációra nemcsak a kormány által elvárt munkavállalói körben kerül sor, hanem az arra jogosult munkavállalók száz százalékánál. Így az intézkedés a társaságcsoport munkavállalóinak több mint egyharmadát érinti – adta hírül a DunaújvárosOnline.

A Kormány a tavaly rendeletben döntött az alacsony keresetűek 2012-ben elvárt munkabéremelésének mértékéről azért, hogy az átlagjövedelem – bruttó 216 805 forint – alatt keresők bére ne csökkenjen. A kompenzáció nélkül azért csökkenne, mert idén teljesen megszűnik az adójóváírás, továbbá 1 százalékkal emelkedik az egészségbiztosítási járulék.

Az ISD Dunaferr Zrt., a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet vezető tisztségviselői 2012. január 23-án kezdték meg a bér és szociális tárgyalásokat. Ennek egyik kiemelt témája volt a bérkompenzáció.

A Dunaferr vezetése már korábban bejelentette, hogy az úgynevezett elvárt béremelést mindenképpen meg kívánja valósítani. Az érdekvédők partnernek bizonyultak a béremelés részleteinek kimunkálásában. Annak ellenére, hogy fenntartásaik is voltak az ügyben – nem a munkavállalóval, hanem a kormánnyal szemben. Ez az elvárt béremelés a régi egyenlősdire emlékeztet minket – mondta korábban a Dunaújvárosi Hírlapnak Mucsi Zoltán, a Dunaferr Vasas Szakszervezet elnöke. Szerinte a jól végzett munkát  kell béremeléssel jutalmazni, mert a mindenkire vonatkozó bérkiegészítés teljesítménycsökkentő hatású.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik