Belföld

Megszülethet Fehérváron az új költségvetés

Szerdán reggel összeült a város közgyűlése.Az utóbbi évtizedek legnehezebb esztendeje elején állunk-nyilatkozta korábban a polgármester.

Takarékos, átlátható gazdálkodásra számíthatunk, de minden nehézség ellenére Székesfehérvár költségvetése stabil, teljesíthető és biztonságos lesz 2012-ben is- mondta a tervezet elkészülte után Cser-Palkovics András, sajtótájékoztatón. Hozzátette: optimizmusát arra alapozta, hogy a 2011-es év gazdálkodása olyan jól sikerült, hogy még tartalékot is sikerült felhalmozni (1 milliárd forintot).

A polgármester megjegyezte: a világválság nem csengett még le, és emiatt a gazdaság olyan változásokra képes, ami kedvezőtlen is lehet. Ráadásul egy átalakulóban levő államban élünk, ami csak tovább nehezíti a helyzetet. Ezeket a nehézségeket tetézi a bankok bizonytalansága, de főleg, hogy az önkormányzatokat egy kalap alá veszik, éppen ezért 2011 második felében már nem jutott hozzá Székesfehérvár a hitel lehetőségekhez, illetve a kötvénykibocsátáshoz, annak ellenére, hogy a tavalyi költségvetésben szerepelt, amit a testület egyhangúlag fogadott el. Éppen ezért az idei költségvetésben ugyan ismét számoltak e két lehetőséggel, de úgy, hogy a hitel és a kötvények nélkül is tartható legyen az egyensúly.

Szedán reggel nyolc órakor kezdte meg ülését Székesfehérvár MJV Közgyűlése. A polgármester reményei szerint ma megszavazzák a büdzsét a honatyák. Mint mondta, az előző esztendő tapasztalatait figyelembe véve az idei költségvetés tervezésekor is széles körben bevonta az ellenzéket, a város szakembereit.

A városatyák összesen 36 napirendi pontot tárgyalnak, ezek közül 27-ről nyílt ülésen, 9-ről pedig zárt ajtók mögött tanácskoznak. A közgyűlés egyebek között javaslatot tesz még a Vörösmarty Színház igazgatói pályázatának kiírására, valamint az Egyesített Szociális Intézmény intézményvezetőjének megbízására is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik