Belföld

Elkészült Fehérvár költségvetése

Szigorú, feszes, de biztonságos költségvetési év elé nézhet Székesfehérvár

Sajtótájékoztató keretében adta át Székesfehérvár polgármestere a költségvetés tervezetét a város jegyzőjének, hogy azt lesokszorosítva juttassa el a testület tagjainak, akik jövő héten dönthetnek az elfogadásáról.
Egy város működtetésében a legfontosabb dolog a költségvetés elkészítése, éppen ezért nem is értem, hogy eddig miért nem a nyilvánosság, a sajtó bevonásával történt meg a tervezet átadása a hivatal részére – mondta Cser-Palkovics András polgármester. Egy ilyen dokumentum elkészítésekor meg kell adni a rangját a közrebocsátásnak is, annak, amikor a jegyző azt megkapja a polgármester által aláírva, s ezzel anyagot hivatalosan is beterjeszti a polgármester – vélekedett a város első embere.
A költségvetéssel kapcsolatban Cser-Palkovics elmondta, hogy az utóbbi évtizedek legnehezebb esztendeje elején állunk. A világválság sem csengett még le, és emiatt a gazdaság olyan változásokra képes, ami kedvezőtlen is lehet. Ráadásul egy átalakulóban levő államban élünk, ami csak tovább nehezíti a helyzetet. Ezeket a nehézségeket tetézi a bankok bizonytalansága, de főleg, hogy az önkormányzatokat egy kalap alá veszik, éppen ezért 2011 második felében már nem jutott hozzá Székesfehérvár a hitel lehetőségekhez, illetve a kötvénykibocsátáshoz, annak ellenére, hogy a tavalyi költségvetésben szerepelt, amit a testület egyhangúlag fogadott el. Éppen ezért az idei költségvetésben ugyan ismét szerepel e két lehetőség, de úgy számoltak a készítők, hogy a hitel és a kötvények nélkül is tartható legyen az egyensúly.
Takarékos, átlátható gazdálkodásra van szükség, amit az elkészített költségvetés tartalmaz is. A polgármester kijelentette, hogy minden nehézség ellenére Székesfehérvár költségvetése stabil, teljesíthető és biztonságos lesz 2012-ben is. Optimizmusát arra alapozta, hogy a 2011-es év gazdálkodása olyan jól sikerült, hogy még tartalékot is sikerült felhalmozni (1 milliárd forintot). Az előző esztendő tapasztalatait figyelembe véve az idei költségvetés tervezésekor is széles körben bevonta az ellenzéket, a város szakembereit Székesfehérvár polgármestere. Cser-Palkovics András reménykedik, hogy a jövő heti testületi döntésnél hasonló elfogadottság mellett szavazza meg mindenki a költségvetést, mint 2011-re.
A takarékosság lesz jellemző 2012-ben. A város intézményeinek működtetése biztosított, de a városvezetés valamennyi intézményvezető figyelmét felhívta a takarékos gazdálkodásra. Mint Cser-Palkovics elmondta: azon kevés városok egyike vagyunk, akik a közalkalmazottainak képesek biztosítani a kafetériarendszert. Olyan emberekről van szó, akik a városért dolgoznak, ezt biztosítani számukra szinte kötelező – hangsúlyozta a polgármester.
Fehérvárt ebben az évben 2,8 milliárd adósságszolgálat terheli. Sajnos az előző ciklus olyan hitelbe ment bele, ami 2017-ig évi 2,8-3,2 milliárd kiadást jelent. Ez azt jelenti, hogy Székesfehérvár minden polgárának évente 28 ezer forinttal kellene hozzájárulnia a város hitelállományának csökkentésére. Ez a hitel visszafizetés az előző ciklust nem érintette, hiszen ütemezése éppen 2011-ben kezdődött el. Mindezek ellenére az adósságszolgálatot teljesítjük, hogy stabilabb lehessen a város gazdasági megítélése – emelte ki Cser-Palkovics András.
Az önkormányzatok változásait a bankok egy fillérrel sem hitelezik meg, és egy ilyen környezetben kellett nekünk egy stabil költségvetést készíteni – emelte ki Égi Tamás. A város gazdasági alpolgármester kiemelte, hogy gyakorlatilag a lehetetlennel küzdöttek meg, mert olyan nincs, hogy a város érdekeit bárki miatt háttérbe tegyük – világított rá Égi. Olyan költségvetést készítettünk, hogy nulla forint banki garancia mellett is tartani tudjuk, hiszen zárolt tartalékokkal rendelkezünk – zárta az alpolgármester.
A takarékosság mellett is lesznek fejlesztések Fehérváron. A megkezdett szennyvízcsatorna-rendszer kiépítése és a hozzá tartozó úthálózat fejlesztés folytatódik. Ezzel párhuzamosan a Saára Gyula Program is folytatódik, így a Mártírok útja felújítása, annak teljes előkészülete. De megkezdődik a Fő utca rekonstrukciója is. A költségvetésben szerepelnek orvosi rendelők felújításai is, amivel összefüggésben van az óvodai és bölcsődei férőhelyek növelése. A törvény adta lehetőségeket kihasználva megkezdődtek az önkormányzati rendőrség kialakításának tárgyalásai, illetve a költségvetés tartalmazza az ehhez szükséges fedezetet is.
Precíz és feszes költségvetésről van szó, ami a város számára a kellő biztonságot garantálja, de elfogadása esetén csak a végrehajtás tudja garantálni a működését is – fejezte be Cser-Palkovics András polgármester.

A sajtó jelenlétében az előterjesztést a polgármester aláírta és átadta a város jegyzőjének. Bóka Viktor a dokumentummal távozott, hogy azt lesokszorosítva eljuttassák valamennyi városatyának.

 

Főbb számok:

Bevételi főösszeg: 29,703 milliárd Ft

helyi adók: 11,436 milliárd Ft
központi adó: 2,696 milliárd Ft
költségvetési támogatás: 7,280 milliárd Ft
felhalmozott saját bevétel: 0,275 milliárd Ft
felhalmozási pénzeszközátvétel: 1,268 milliárd Ft

Kiadási főösszeg: 31,922 milliárd Ft

költségvetési szervek (benne a polgármesteri hivatal) 16,620 milliárd Ft
adósságszolgálat: 2,780 milliárd Ft
fejlesztési kiadások: 3,634 milliárd Ft
támogatási keretek: 0,187 milliárd Ft
általános és céltartalék: 3,457 milliárd Ft

 

A hiány fedezetét a korábban felvett refinanszírozási hitel 2012-re jutó hányada (0,789 milliárd Ft), valamint az idei adósság visszafizetésére irányuló hitelfelvétel vagy kötvénykibocsátás (1,430 milliárd Ft)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik