Belföld

Hatóság ellenőrizné az adótanácsadókat

A könyvvizsgálókéhoz hasonló, megerősített felügyeleti rendszert építene ki az állam az adószakértőknél is. Az Adótanácsadók Egyesülete szerint ez olyan, mintha az ügyészség ellenőrizné az ügyvédeket - írja a hétfői Világgazdaság.

Kapcsolódó cikkek

„Folyamatba épített ellenőrzés mindazon szakemberek tevékenysége fölött, akik adózók számára adózással összefüggő szolgáltatásokat nyújtanak” -– ennyit árul el hivatalosan egy készülő új törvényről a kormányzat, egészen pontosan a tavaszi parlamenti ülésszak törvényalkotási programja, írja a lap. A „közepes terjedelmű szabályozásként” márciusban az Országgyűlés elé terjesztendő tervezet létrehozná a Pénzügyi Ágazati Közfelügyeletet, egy új szabályozó intézményt.

A lap úgy tudja, a kormányzat a könyvvizsgálóknál ismert közfelügyeleti bizottsági rendszer fejlesztésén és kiterjesztésén gondolkodik. Ennek tagjait pályázat után a miniszter jelöli ki.

A születendő törvény részletei egyelőre nem ismertek, annyi biztos, hogy a Pénzügyi Ágazati Közfelügyelet (PÁK) az NGM-hez tartozó hatóságként jönne létre, és egyrészt a tárca ilyen jellegű feladatait látná el, másrészt ki kellene alakítania az egységes felügyeletet az említett pénzügyi-gazdasági szolgáltatásokra. A PÁK azonban csak az egyik felmerült lehetőség, emellett más, nem ismert forgatókönyveket is vizsgál a minisztérium.

A szakmát egyelőre nem kereste meg a jogalkotó – írja a Világgazdaság. A Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének alelnöke, Vadász Iván a lap kérdésére azt mondta, egyik szervezetet sem kereste meg a kormányzat, hogy egyeztessen vagy tájékoztasson a jövő hónapban benyújtandó törvényről. Szerinte a parlament honlapján olvasható rövid szöveg egyik aggályos pontja a „folyamatba épített” ellenőrzés. Úgy véli, ezt nehéz másképpen érteni, mint hogy az adótanácsadás folyamatába is bele kívánna látni a hatóság. „Érdekes kísérlet, hogy az állam látni akarja azt a döntést, amely alapján egy cég csak annyit óhajt fizetni neki, amennyi szükséges” –- mondta, hozzátéve: ez olyan, mintha az ügyvédek munkáját az ügyészség akarná ellenőrizni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik