Belföld

LMP-s bojkott a parlamentben

Jávor Benedek frakcióvezető kijelentette: nem kérnek a Fidesz által létrehozott korlátozott demokráciából, és "parlamenten kívüli eszközökkel" is élni fognak a folytatásban.

Az LMP nem vesz részt azoknak a törvényjavaslatoknak a vitájában, amelyeket a tavaly december 23-án elfogadott házszabály-módosítás értelmében kivételes, sürgős eljárásban tárgyalnak – jelentette be a párt frakcióvezetője. Jávor Benedek hozzátette, az „egyeztetés elkerülése végett” önálló képviselői indítványként benyújtott jogszabályok vitájáról is távol maradnak, ahogy nem kérnek a zárószavazás előtti módosító indítványokkal „szétbombázott” törvények záróvitájából és zárószavazásából sem.

Arra is kitért, hogy azoknak a jogszabályoknak a végszavazásánál sem nyomnak majd gombot, amelyek esetében nem folytatták le a megfelelő társadalmi egyeztetéseket. Az ellenzéki politikus elmondta: kérni fogja a házelnöktől, hogy a parlament ne tűzzön napirendre olyan törvényjavaslatokat, amelyek szövegét a vitát megelőző hét közepéig nem töltötték fel az Országgyűlés honlapjára. Egyúttal azt is javasolják, hogy az „alapvető életviszonyokat rendező” törvényeket ne éjszaka vagy kora hajnalban tárgyalják a honatyák, és kérni akarják, hogy igyekezzenek elkerülni az időkeretes vitákat.

Jávor Benedek közölte: a következő fél évben annak az új köztársaságnak az alapjait akarják megvetni, amelyik “nem pusztán a Fidesz által létrehozott korlátozott demokrácia rendszerét haladja meg, de a 2010. májusa előtti, számos anomáliától hemzsegő (…) rendszerrel szemben is igazságos”, miközben lehetővé teszi az állampolgárok részvételét a döntéshozatalban.

Ehhez parlamenten belüli és parlamenten kívüli eszközöket is igénybe akarnak venni. A parlamenten kívüli eszközök között említette, hogy civil szervezetekkel és állampolgári mozgalmakkal együtt vitatják meg a céljuk megvalósításához szükséges társadalmi berendezkedést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik