Belföld

Óvintézkedések Pakson a jég miatt

Az atomerőmű hűtővizének biztosításáért két uszályt rendeltek a hideg vizes csatornához.

A Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója közölte: várhatóan egy napon belül megérkeznek az uszályok, amelyeket a hideg vizes csatornánál lévő uszadékfogó elé állítanak. Az uszályoknak kell megakadályozniuk a jégtorlaszok kialakulását, de jégtörőket is kérnek, ha kell, hogy legyen elég hűtővíz az atomerőmű berendezéseihez. Attól nem kell tartani, hogy befagy a csatorna, az atomerőmű négy blokkja maximális teljesítménnyel, biztonságosan működik, nincsen rendkívüli helyzet.

A zavartalan üzemmenetet téli intézkedési terv segítségével biztosítják. Mittler István szerint, ebben műszaki és logisztikai feladatok is szerepelnek. Előbbiek közé tartozik a külső technológiai berendezések gyakoribb ellenőrzése, utóbbiakhoz a dolgozók be- és hazajutásának elősegítése közlekedési fennakadás esetén, amiben a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is segítséget nyújt.

Az atomerőmű arra is felkészült, ha a környező településekről a dolgozók nem jutnak be, a Pakson lakó munkatársakból készenléti ügyeletet szerveznek; ha kell, gondoskodnak azok elszállásolásáról, akik nem tudnak hazajutni.

A Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság tájékoztatása szerint a Dunán Paksnál kedden reggel a jégzajlás 60-70 százalékos volt, a jégtáblák vastagsága 4-8 centiméter. Az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője, Láng István azt mondta, a következő napok hideg időjárása miatt várhatóan eléri a 90 százalékot a jegesedés, de arra, hogy az atomerőmű fölött „beálljon” a folyó, nem számítanak. A jégtörő hajópark Baján bevetésre kész, ott alakítottak ki helyet azoknak a hajóknak, amelyek nem tudják folytatni útjukat, mert a nemzetközi hajóforgalom gyakorlatilag leállt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik