Belföld

Jégre menni szabad?

Győrben nem túl sok lehetőség nyílik a szabadtéri korcsolyázásra. A környező településeken viszont sok-sok bányató van, melyeken csábító jégfelület keletkezett a mínuszokban.

A városban a Holt-Marcal és Mosoni-Duna győri holtága, azaz az Aranypart melletti szakasz kínál lehetőséget a téli sportok szerelmeseinek egy kis csúszkálásra. Ahhoz azonban, hogy „vadvízen” szálljunk jégre, számos szabályt kell betartanunk, ezekről portálunkat a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatta.

Fontos, hogy csakis olyan helyen korcsolyázzunk, ahol ez nem tilos!

A hidegben végzett sporttevékenység egyrészről kiváló egészséget és állóképességet igényel, másrészről pedig megfelelő felszerelést és ruházatot. Ha ezek közül valamelyik hiányzik, megnő a sérülés veszélye. Lehetőleg több rétegű, kis nedvszívó tulajdonságú (termo, orkán, pamut) ruhákat válasszunk, mert ezek lassan engedik át a vizet.

A befagyott állóvíz (főleg bányatavak) esetén a part közelében a jég rendszerint vékonyabb, néha üreges, ezért könnyebben törik. Beszűküléseknél az áramlatok gyengíthetik a jeget, a meleg források különösen veszélyesek, mert olykor csak elvékonyítják a jeget, ami nem látható.

Befagyott folyóvizeknél a folyókanyarok külső oldalán is vékony jégréteggel kell számolni. Sebes folyású, vagy kőtömbökkel telített szakaszon a jég szintén lényegesen vékonyabb.

Sűrű hótakaró alatt a jég vékonyabb, mint a hómentes helyeken. Legalább 8-10 cm-es jégtakaró szükséges a biztonságos téli jeges sportoláshoz. A jég a tavakon, nyílt vizeken soha nem egyforma vastag, ezért ne kíséreljünk meg rajta átkelni.

Soha ne egyedül menjünk a jégre! Legalább ketten sportoljunk együtt, így tudunk egymásra figyelni, illetve egymáson segíteni baj esetén. A jégre lépés előtt vizsgáljuk meg annak minőségét, bottal ellenőrizzük az előttünk lévő jég vastagságát, szilárdságát.

A legbiztonságosabb a jól átlátszó, homogén állapotú jég. Kevésbé biztonságos a hójég, amely nem átlátszó, állaga kásásnak tűnik. A legbizonytalanabb az üreges jég, amely lehet ugyan átlátszó, de a jég belsejében jól látható légbuborékok képződtek. A jégen nyugodtan és egyenletesen lépkedjünk, ha elesünk, a jég még könnyebben beszakad.

A jég beszakadását rendszerint már előre jelzi a ropogás és a recsegés, valamint a jég felületének süllyedése. Azonnal hasaljunk a jégre, lehetőleg arccal a part felé. Lassú, nyugodt mozdulatokkal kússzunk a part felé. Ha a jég előjelek nélkül beszakad, vagy túlságosan későn reagálunk és beszakadt alattunk, azonnal tárjuk szét karunkat és dőljünk előre, minden eszközzel gátoljuk meg, hogy a jégfelület alá csússzunk vagy lemerüljünk a vízbe.

Ha a jégfelület alá kerülünk, mindig tartsuk nyitva a szemünket és nézzünk felfelé. Próbáljuk meg a felsőtestünkkel újból a jégfelület fölé jutni. Végezzünk lábunkkal lökésszerű úszó mozdulatokat.

Ha a jég újból beszakad, vágjunk magunknak utat a part felé, addig, míg ki nem jutunk a partra vagy teherbíró jégfelülethez nem érünk. A víz hőmérséklete a jégfelület alatt 0-4 oC, vagyis már 20-30 másodperc után hidegsokk következhet be (vérkeringési zavarok, a szívműködés leállása).

Mások bajba kerülése esetén hason csúszva közelítsük meg a jég közé került embert. Ne közelítsük meg egészen a jég beszakadásának helyét. Az utolsó szakaszt hidaljuk át segédeszközökkel (hosszú ággal, bottal, kötéllel, nadrágszíjjal). Ha több ember van a helyszínen, akkor alkossunk láncot úgy, hogy mindenki hason fekve az előtte lévő lábát fogja. A jeges vízből mentett embert ne vigyük azonnal túlfűtött, meleg helyre. Miután jeges ruházatától megszabadítottuk, dörzsöléssel próbáljuk a vérkeringését beindítani. Az ilyen embert minden esetben orvosi ellátásban kell részesíteni. Azonnal értesítsük a mentőszervezeteket, közismert segélykérő telefonszámok ingyenesek, ezek a következők: 112, 105, 104, 107. Bejelentéskor mondjuk el nevünket, telefonszámunkat, valamint azt, hogy hol és mi történt.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a téli sportokat űzők figyelmét a fenti szabályok követésére, és arra, hogy a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény alapján, aki a szabad vizek jegén való tartózkodás szabályait megszegi, szabálysértést követ el, és emiatt a hivatásos katasztrófavédelmi szerv helyszíni bírságot is kiszabhat.

A katasztrófavédelem munkatársai a szabályok szigorú betartása mellett sem javasolják és nem is ajánlják senkinek a szabadtéri jégkorcsolyázást!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik