Belföld

Kiszabadult a falu a hó fogságából

Újra van út Girincsre, bár sokáig hótorlasz zárta el az utat. Néhány határőr pedig a határállomást nem tudta kinyitni a hó miatt. Jó hír, hogy vasárnap kevesebb csapadék várható.

Újra megközelíthető a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Girincs – közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője vasárnap délelőtt.

Rinyu Zsuzsanna elmondta, hogy Girincs irányába a Kiscsécs felőli út már járható, a Magyar Közút Zrt. megyei igazgatósága munkatársainak sikerült felszabadítaniuk a hótorlaszoktól az utat. Köröm irányából is takarítják az utat, így hamarosan onnan is meg lehet közelíteni a falut.


Elakadt autóbusz Köröm és Girincs között
Fotó: Vajda János / MTI

A közútkezelő korábbi tájékoztatása szerint újra megnyitották a Mezőcsát-Hejőkürt, a Gibárt-Abaújkér és a Vilmány-Hejceközötti szakaszt, valamint a 2624-es számú út egy részét a kányi bekötőúttól, illetve a 37-es számú főút Gesztely és a bekecsi bekötőút közötti részét.

Egy tucatnyi útszakasz viszont továbbra is csak félpályán járható, több út pedig még mindig a hó fogságában van.

Csak pár centi hullhat még

Vasárnap már nem várható számottevő havazás – jelentette az Országos Meteorológiai Szolgálat. A középső országrészben gyenge havazásból a reggeli, délelőtti órákban legfeljebb 1-2 centi friss hó várható, a Tiszántúlon 3 centiméter alakulhat még ki.

Borsod-Abaúj-Zemplén keleti és Szabolcs-Szatmár-Bereg északi részén, valamint a Balaton környékének havasabb régióiban előfordulhatnak hóátfúvások az időnként megerősödő szél miatt.

A hőmérséklet már vasárnap éjszaka sokfelé -15 fok alá csökken.

Budapest járható
A fővárosban az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, hidakon, felüljárókon, illetve a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, valamint a lakosság ellátását biztosító logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon folyamatos a takarítás.
A BKV járatai hajnalban rendben elindultak
Az FKF reggel hat órától ismét hómunkásokat vett fel, a nyolcórás munkáért nettó 3750 forintot fizetnek.

A havazással és a hideg idővel összefüggésben 24 óra alatt háromszáz esethez riasztották a katasztrófavédőket; három embert holtan találtak, halálukat kihűlés okozhatta; a tűzoltók balesetek helyszínein ötven sérültet szabadítottak ki a járművekből – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője vasárnap reggel.

Hajdú Márton főhadnagy az elmúlt 24 óra adatait ismertetve elmondta: a katasztrófavédelemhez több mint háromszáz esetben érkezett riasztás a havazással összefüggésben, ebből 190 esetben műszaki mentéshez kellett vonulniuk. Nyolcvan alkalommal elakadt járműveket kellett kiszabadítaniuk, s összesen 110 embert mentettek meg.

Ahol nem lehet közlekedni

A hófúvások miatt helyenként vasárnap is járhatatlanná válhatnak utak, útszakaszok. Az útviszonyok akár negyedóránként változhatnak.


Eközben az Országos Meteorológiai Szolgálatban…
Fotó: Vajda János / MTI

Továbbra sem járható az út a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szemerénél, Tiszalúc és Taktaharkány, valamint Vilmány és Hejce között, míg Pere és Abaújszántó, illetve Vilmány és Fony között a hóátfúvások miatt nem lehet közlekedni. Szintén nem járható a 3608-as út Hernádnémeti és Tiszalúc, illetve a 3702-es út Megyaszó és Legyesbénye között.

Késnek a vonatok

A vonattal utazók hosszabb menetidőre, átlagosan mintegy 25-30 perces késésekre számíthatnak az ország legnagyobb részén vasárnap, de több helyen akár 30-40 percet meghaladó késések is előfordulhatnak – közölte a Mávinform. Részletek a sínekről itt!

Határőrök is elakadtak

Továbbra is csak Letenyénél tudnak a kamionok és a nehézgépjárművek belépni Horvátországba, a személygépkocsi-forgalom viszont valamennyi átkelőnél zavartalan – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője.

Garamvölgyi László közlése szerint Magyarország déli, horvát határszakaszánál – Letenye kivételével – minden átkelőt lezártak a kamionok elől a horvátok az ottani hóhelyzet miatt. Személygépkocsival azonban továbbra is át lehet kelni valamennyi átkelőnél – fűzte hozzá.

Az ORFK szóvivőjének tájékoztatása szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Lónya időszakos határátkelőhelyet vasárnap reggel azért nem tudták megnyitni, mert a szolgálatba érkező határőrök Barabás település közelében a nagy hóban elakadtak, ezért műszaki mentést kértek. Ha a hóakadályból kiszabadultak, és elérik szolgálati helyüket, megnyitják a reggel az nyolc óráig nyitva tartó átkelőt.

Nagy erőkkel küzdöttek

A havazással összefüggésben négyezer ember dolgozott, köztük rendőrök, tűzoltók, polgárőrök, katonák, műszaki önkéntesek, 1600 műszaki eszközzel Az elmúlt 24 óra alatt ötven sérültet szabadítottak ki, mentettek meg.
Szabolcs és Zala megyében egy-egy településen áramkimaradás, Hajdú-Biharban pedig az ivóvíz-szolgáltatás szünetelt.


Budapesti Hajléktalanok a minusz tízben
Fotó: Földi Imre / MTI

A katasztrófavédelemnek szombaton 22 ember elhelyezéséről kellett gondoskodnia.

Az OKF helyettes szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy a nap folyamán az erős, helyenként viharos szél miatt hóátfúvások alakulhatnak ki az utakon, ezért csak azok és akkor induljanak el autóval, ha az utazás feltétlenül szükséges, és járművük megfelelő műszaki állapotban van. Ha valaki bajba kerül, azonnal hívja a 105-ös vagy a 112-es központi segélyhívót – fűzte hozzá a főhadnagy.

Ha a szombati hózuhatagra kíváncsi, ide kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik