Belföld

Elzárt falvak, járhatatlan utak, súlyos balesetek

Aki teheti, ne induljon el. Az ítéletidő egyetlen pozitívuma az, hogy megint figyelnek egymásra az emberek.

Négy települést elzárt a hó a külvilágtól Borsod-Abaúj-Zemplénben, Hejcére, Girincsre, Tiszatarjánra és Tiszakeszire nem lehet bejutni személyautóval. A falvak ellátása ugyanakkor nincs veszélyben. Több autó és busz is elakadt a térségben. Az egyiken 45 munkás a tiszaújvárosi Jabil gyárba tartott, amikor a hófúvás túszul ejtette őket Girincs és Kiscsécs között. Hómarók indultak a megsegítésükre.

Már hat út járhatatlan a megyében. Nem lehet közlekedni Abaújkér és Aranyospuszta, Pere és Abaújszántó, valamint Vilmány és Fony között, továbbá a 2624-es számú út egy részén a kányi bekötőúttól, illetve Szemere településtől a 2626-os úton.

Félpályán lehet haladni Tiszalúc és Taktaharkány, Vilmány és Hejce, a 37-es számú főút és a Taktaharkány, Hernádnémeti-Tiszalúc, továbbá Megyaszó-Legyesbénye között. Szintén egy nyomon járható Novajidrány és Vizsoly között.

Borult a menetrend

Jelentős, átlagosan 30-40 perces késéssel közlekedik több vonat az ország déli és keleti vonalain a havazás miatt, ugyanakkor tizenegy vonat 80-120 perces késést halmozott fel. A nyugati országrészben jobb a helyzet, ott csak 12-25 perccel borul a menetrend. A budapesti pályaudvarok továbbra is nagyobb fennakadások nélkül fogadják és indítják a szerelvényeket – közölte a Mávinform.

Egy pálya üzemel Ferihegyen

Az egyes pályát az erős havazás és szél miatt le kellett zárni Ferihegyen, a kettes pálya azonban nagy biztonsággal üzemel – közölte a Budapest Airport kommunikációs igazgatója. Hardy szerint Malév kiesése miatt nincs akkora forgalom, hogy ne lenne elegendő egy pálya a gépek fogadására és indítására. Egyébként nem vállalta a leszállást a Liszt Ferenc repülőtéren a Wizz Air Olaszországból, Bergamóból érkező járatának kapitánya, és Pozsonyban akarta letenni a gépet, ám a Wizz Air arra utasította, térjen vissza a magyar fővárosba.

Tragédiák, balesetek, sikeres mentések

Míg délelőtt csupán egy-két kisebb, addig szombat délután kettő óra körül egyszerre több baleset is történt Budapesten és Pest megyében. A Hír24 információi szerint a VIII. kerületben egy mentőautó karambolozott egy személyautóval a Százados és Kerepesi út kereszteződésében.

Az M5-ös autópálya gyáli lehajtójánál egy kamion csúszott le az útról, a 3-as főúton Kerepesnél két autó ütközött össze, Fót és Csomád között egy autó hajtott árokba a havas, csúszós úton. Korábban tragédia történt a 4-es főúton, egy asszony pedig azért halt meg Budapesten, mert megcsúszott a hóban és a vonat elgázolta. A rendőrség kéri, csak az induljon útnak, akinek feltétlenül szükséges, és járműve kifogástalan műszaki állapotban van. Szombat estig egyébként 170 esethez riasztották a katasztrófavédőket, 22 sérültet szabadítottak ki a tűzoltók a balesetek helyszínén.

Holtan találtak rá egy 56 éves férfira családi házának udvarán a Hajdú-Bihar megyei Bocskaikertben. Azt egyelőre nem tudni, hogy került oda. A Hajdú-Bihar megyei Mikepércsen viszont sikerült megmenteni egy 57 éves férfi életét. Az utcán bukkantak rá a szomszédok, azonnal segítséget hívtak.

Újabb három embert mentettek meg a kihűléstől a Fejér megyei rendőrök: szombaton délután két székesfehérvári hajléktalant ideiglenes szálláshelyen, Ercsiben pedig egy idős embert az egészségházban helyeztek el. Őrá a szomszédok hívták fel az egyenruhások figyelmét. Se tüzelője, se ennivalója nem volt odahaza.

Kitelepítettek egy családot Battonyán, mert a hótól megroskadt a házuk teteje. Gyakorlatilag életveszélyessé vált az épület. Az önkormányzat segít elhelyezni a két felnőttet és három gyermeket. Több mint harminc órája havazik Békés megyében, Battonya térségében eddig több mint negyven centiméter hó esett.

Fagyszünet az iskolákban

Hétfőn és kedden nem lesz tanítás a Békés megyei gimnáziumok, középiskolák és szakképzők többségében. Azokról az intézményekről van szó, amelyeknek zömmel naponta bejáró diákok tanulnak. A kollégiumok nyitva maradnak, fogadják a diákokat.

Fűtési gondok

A gázszolgáltatók megküldték azon mérőhelyek számát, amelyek ki vannak kapcsolva a szolgáltatásból. Az adatok alapján Jász-Nagykun-Szolnok megyében 4500 mérőhelyen nincs gázszolgáltatás. Ezeket a helyeket a megyei védelmi bizottság települési bontásban megküldi a helyi védelmi bizottságok részére, hogy azok a helyszínen ellenőrizhessék az ingatlanokban élőket, és szükség esetén azonnal intézkedni tudjanak.

Budapesten két társasház fűtését kellett megoldania a fővárosi katasztrófavédelemnek éjjel. A XII. kerületben egy 16 lakásos társasházban egy üresen álló lakásban ment tönkre a radiátor. Az  egész házban 10 Celsius fok alá csökkent a hőmérséklet. A tűzoltók szakemberek segítségével újraindíttatták a fűtést. A VIII. kerületin Népszínház utcában egy 17 lakásos társasház közös kazánja romlott el. A katasztrófavédelem villanyradiátorokkal segítette a ház lakóit.

A BKV járatai elindultak, de…

A BKV mindent megtesz azért, hogy a fővárosban és agglomerációjában a hideg téli időjárás ellenére is rendben közlekedjenek a járművek, de a havazás okozhat nagyobb forgalmi zavarokat. A Fővárosi Közterület-fenntartó szórógépei takarítják a fő- és a közösségi közlekedési útvonalakat, hidakat, felüljárókat, az egészségügyi intézményekhez vezető utakat és a megállóhelyeket. Ha az időjárás megkívánja, a metró felszíni részein, a HÉV- és a villamos-vonalakon “hótörő menetek” indulnak majd üzemszünetekben.

Hómunkásokat vesz fel a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. délután két órától este tízig tartó munkavégzésre. Nappal 98 szóró és ekéző munkagép takarít folyamatosan 1200 kilométernyi fő- és közösségi közlekedési útvonalat, hidat, felüljárót. 330 hómunkás a közjárdákon, közlépcsőkön, gyalogátkelőhelyeknél végzi a síkosság-mentesítést – mondták el, megjegyezve, hogy az előrejelzések szerint Budapesten napközben további havazás várható. Hómunkásnak jelentkezni a kerületi szolgáltatási csoportoknál lehet, amelyek címei megtalálhatók a www.fkf.hu címen. A nyolcórás munkavégzésért nettó 3550 forintot fizet a társaság.

Vasárnapra virradó éjszakára megnyitják az utcán fagyoskodók előtt a 3-as metró vonalán található Nagyvárad téri metróállomás galériáját . Ezt Tarlós István főpolgármester kérte a BKV-tól.

Bajban a kamionosok

Már csak Letenyénél tudnak a kamionok belépni Horvátországba, minden más átkelőnél visszafordítják őket a horvátok az ottani utakon kialakult hóhelyzet miatt – mondta az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Garamvölgyi László hozzátette: a személygépkocsi-forgalom zavartalan.

Több kilométer hosszan torlódtak fel a havazás miatt lépésben haladó kamionok a 43-as főúton Makó után, a nagylaki határátkelő felé. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője,Szenti Szabolcs elmondta: csak egy sáv járható Makó és a román határ között, ezért az országba belépő forgalmat Csanádpalota és Kövegy felé terelik el. Személykocsival egyébként Kiszombornál is el lehet hagyni az országot.

Hízik a jég, de még veszélyes a Balatonon és a Velencei-tavon

A Balatonon Siófoknál, a Velencei-tavon Agárdnál a jég vastagsága elérte a sportolásra már alkalmas 10 centimétert. A rendőrség és a vízügyi igazgatóság ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy csak a kijelölt területeken merészkedjenek a jégtakaróra, másutt ugyanis ez akár életveszélyes is lehet. A vastag hó alatt nem látszanak a veszélyes vízátfolyások, amelyek jelentősen gyengítik a jég szilárdságát. A Balaton déli partján eddig Siófokon és Balatonfenyvesen van kijelölt korcsolyapálya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik