Belföld

Ezt kell tenni hófúvásban!

Katasztrófavédelem: senki ne induljon útnak autóval a heves havazásban! Ez jön: szélvihar, hótorlasz, délen félméteres hó.

A rendőrség azt kéri, hogy ahol kritikusak az útviszonyok, kizárólag azok induljanak útnak, akiknek feltétlenül szükséges, de ők is csak abban az esetben, ha utazásuk előtt tájékozódtak, és ha kifogástalan műszaki állapotban van az autójuk. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri, aki mégis elindul, az fokozott óvatossággal közlekedjen, figyelje a közleményeiket, vigyen magával hóláncot, hólapátot és egyéb téli felszerelést. Hóvihar közeledtekor pedig álljon meg az első településen és maradjon ott a vihar végéig .

Aki bajba kerül, hívja a tűzoltóságot (105) vagy az általános segélyhívót (112). minden esetben közölje, történt-e személyi sérülés és azt, mi a pontos tartózkodási helye. A katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentők és a közútkezelő egységei készen állnak a szükséges beavatkozásokra. A közútkezelő öt főúton elrendelte a hólánc használatát: a 6-os, az 56-os, az 58-as, a 66-os és a 67-es számú főúton.

Somogyban a 66-os és a 67-es út egy-egy szakaszán – a szentbalázsi, illetve a simonfai emelkedőn – is kötelező a hólánc. A hólánccal nem rendelkező gépjárműveket a rendőrök a 66-os úton a szentbalázsi buszfordulótól, a 67-es úton a töröcskei tetőről visszafordítják. A kamionok, tehergépjárművek, buszok részére Kaposváron a Vásártéri út – Nyár utca sarkánál lévő területen, illetve a cserénfai elágazónál van parkolási, várakozási lehetőség. A határok járhatóak.

Éjszaka összesen 13 baleset történt az utakon, azok is koccanásos karambolok voltak, köztük három könnyebb személyi sérüléses.Nyolcezer rendőr teljesített szolgálatot, az ORFK-n pedig egy folyamatosan működő operatív törzs kíséri figyelemmel a helyzetet.

A meteorológiai szolgálat a havazás miatt kilenc megyére (Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén) harmadfokú figyelmeztető jelzést adott ki havazás és hófúvás miatt. Két megyében – Hevesben és Somogyban – másodfokú, a többi helyen pedig elsőfokú jelzés van érvényben.

Ez jön: viharos szél, hótorlasz, délen félméteres hó

Szombat éjfélig a hóréteg vastagsága az ország legnagyobb részén elérheti a 10-30, délen, délkeleten pedig a 40-50 centit, északnyugaton 10 centiméter körüli hó valószínű – közölte figyelmeztető előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A szervezet honlapján arra hívják fel a figyelmet, hogy az Alföld nagy részén és az Északi-középhegység keleti területein az erős, helyenként viharos, 60-75 kilométer/órás sebességű északkeleti szél többfelé okozhat erős hófúvást, amely magas, fél métert meghaladó hótorlaszokat emelhet.

Budapesten is elkezdett havazni

Szombat reggel Budapest belső kerületeiben is elkezdődött a hóesés. Csonka Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa azt mondta: a következő óráktól tovább erősödik majd a havazás a főváros egész területén, és vasárnap délelőttig 15 centiméter körüli hóra kell számítani.

A havazás a vasárnap reggeli, délelőtti órákra szűnik meg, de csak átmenetileg, ugyanis várhatóan hétfő délután egy újabb csapadékzóna éri el Budapestet. Kifejezetten erős hófúvásokra a fővárosban nem kell számítani.

A rendőrség több embert mentett meg a kihűléstől

Összesen 38 embert vittek a rendőrök péntekről szombatra virradó éjszaka közterületekről melegedőkbe – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője az MTI-vel. Garamvölgyi László tájékoztatása szerint Budapesten a rendőrök az éjjel 19 hajléktalant vittek fedett helyre, közülük négyet kórházba.

Az ország többi részén ugyancsak 19 embert vittek a közterületekről melegedő helyekre, átmeneti szállásokra – mondta. A legtöbbet, kilenc embert Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mentettek meg a kihűléstől, Komárom-Esztergom megyében hatot, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves és Nógrád megyében pedig egyet-egyet – sorolta. Később kiderült, hogy csak Csongrád megyében nyolc embert helyeztek biztonságba a hideg elől az elmúlt 24 órában az intézkedő rendőrök, Fejér megyében pedig hármat.

Székesfehérváron későn jött a segítség

Kihűlt, s a kórházban meghalt egy 84 éves idős asszony Székesfehérváron, három embert viszont sikerült megmenteniük a rendőröknek a csaknem biztos fagyhaláltól. A Máriavölgy utcában a földön fekvő idős nőre szombat hajnalban az újságkihordó talált rá. Azonnal hívta a mentőket. A szinte csonttá fagyott asszonyt a Szent György kórház intenzív osztályára szállították, de az életét már nem tudták megmenteni.

Mint korábbi riportunkban beszámoltunk róla a nap 24 órájában hívható a Közép-magyarországi Regionális Diszpécser Szolgálat. Ha felszerelés, meleg ruha nélküli, segítséget kérő emberrel találkozik a közterületeken, haladéktalanul hívja a Diszpécser Szolgálatot a +36 1 338 41 86-os telefonszámon! A Szolgálat gondoskodik arról, hogy a krízishelyzetben levőkhöz a leghamarabb eljussanak az utcai szociális munkások.Bejentést tehet még a 112-es segélyhívón is. Ha eszméletlen, végtagtörött, fejsérült vagy zavart embert lát, értesítse a mentőszolgálatot!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik