Belföld

Állásukkal fizethetnek a betegeken gúnyolódó mentők

Nem az első eset, hogy tiltott felvételeket töltenek fel mentődolgozók a világhálóra. Az Országos Mentőszolgálat ezért Facebook-szabályzatot alkotott. Épp ma tervezték kiadni.

A magatehetetlen betegeket fényképezték, és a fotókat humorosnak, gúnyosnak szánt kommentárokkal az internetre töltötték fel eddig ismeretlen mentősök az elmúlt hónapokban – számolt be mai számában a Blikk. A napilap úgy tudja, a képeket még tavaly augusztus 17-én tette közzé az Országos Mentőszolgálat központi esetkocsijának legénysége, „Központi Eset” nevű felhasználóként a Facebookon, ahol vasárnap délig láthatóak is voltak.

A fotókon többek között hordágyon, lógó karral fekvő hajléktalan asszony, magatehetetlen idős ember és fiatal lány látható a mentőautó hátuljában. A képeket gunyoros, olykor morbid megjegyzésekkel kommentálták.

„Első körben vizsgálatot indítunk annak kiderítésére, hogy pontosan kikhez kötődik az említett Facebook-oldal, és azon milyen tartalom, mennyi ideig, milyen formában volt elérhető. Csak ez után kezdődhet meg a fegyelmi eljárás, ami megrovással, de akár elbocsátással is zárulhat. Erről a bizottság dönt majd” – mondta a Hír24 megkeresésére Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője, aki hangsúlyozta, amellett, hogy a képek etikátlanok, sértik a személyiségi és betegjogokat.

„Nagyon súlyos etikai vétségről van szó. Az egészségügyi törvény egyértelműen kimondja, hogy minden olyan adat, ami a betegellátással kapcsolatos, védettnek számít. Így fotók készítése és közzététele is tilos, kivétel, ha a felvételek oktatási céllal készülnek, de ebben az esetben is főigazgatói engedély szükséges hozzá” – nyilatkozta a szóvivő. Hozzátette: „Éppen a múlt héten készült el és ma terveztük kiadni a közösségi oldalak használatára vonatkozó „Facebook-szabályzatunkat”, amelyben egyértelműen leírjuk a betegellátással összefüggő adatok kezelésére vonatkozó szigorú szabályokat. A szabályzatnak másfél hónappal ezelőtt láttunk neki, és azért volt rá szükség, mert korábban is előfordult, hogy például balesetekről készült képek kerültek fel a világhálóra, amelyen rendszám volt látható.”

Lakatos Viktor ügyvéd szerint jogi szempontból nem egyértelmű, hogy valóban sérültek volna a betegek személyiségi jogai, a történtek etikátlan oldala azonban vitathatatlan.

„A személyiségi jogok mindig konkrét személyhez tapadnak, legyen az természetes vagy jogi személy. Csak az a felvétel sértheti a rajta szereplő személy – adott esetben az ellátott beteg – személyiségi jogát, amelyiken felismerhetően látható. Mivel ezeken a képeken, amik a sajtóban megjelentek, nem azonosítható a beteg személye, így személyiségi jogai álláspontom szerint nem sérültek” – nyilatkozta portálunknak az ügyvéd. „Azonban sérthetik ilyen felvételek és finoman szólva “illetlen” hozzászólások, képaláírások magának az Országos Mentőszolgálatnak, mint jogi személynek a jó hírnevét. Hiszen a képeket nézve nyilván senki sem kívánja, hogy élete egyik legkiszolgáltatottabb pillanatában egyesek szerint vidámnak tartott fotók témájaként használják fel” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik