Belföld

Beteg a bérhelyzet

Sokan most szembesülnek azzal, hogy csökkent a nettó jövedelmük.

A Magyar Nemzet szerint sokan kevesebb fizetést fognak kapni, mint az előző hónapban. A bércsökkenés az átlag alatt keresőket érinti az idei adóváltozások miatt: megszűnt az adójóváírás, és nőtt az egészségügyi hozzájárulás mértéke. Ezt nem tudta ellensúlyozni a szuperbruttó részbeli kivezetése. A Liga Szakszervezetek szerint béremelés híján a bruttó 216 805 forint alatt keresők nettó jövedelme csökken.

A kormány a közszférában dolgozóknál bérkompenzációt ad, ám ez nem maradéktalanul sikeres. Árva János, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott: ahhoz, hogy valaki a mostani fizetéséhez is megkapja a kompenzációt, január 20-ig kellett eljuttatnia a Magyar Államkincstárhoz a megfelelő dokumentumot.

A probléma az egészségügyben, a közoktatási, köznevelési, közigazgatási területen dolgozókat is érinti. Az egészségügyben a helyzetet az is súlyosbítja, hogy az ágazatban nem csak közalkalmazottak dolgoznak. Számos közkórház és egyéb intézmény alakult át gazdasági társasággá, így munkavállalóik nem közalkalmazottak, rájuk a bérkompenzáció nem vonatkozik. Az állam nekik és a versenyszférának további pályázható támogatást is nyújtana a nettó bérek szinten tartásához, ám erről az érintettek semmi biztosat nem tudnak.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke közölte: gyűjtik az adatokat, összesen hány munkavállalónak, mennyivel csökkent a nettó bére. Balogh Zoltán rendkívül kellemetlennek nevezte a helyzetet, hiszen éppen most zajlanak az egészségügyi államtitkárság és a szakmai szervezetek vezetői között az egyeztetések a béremelésről. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke elképesztőnek nevezte a helyzetet. Papp Magor, a Magyar Rezidensszövetség elnöke úgy fogalmazott: bármilyen jövedelemcsökkenést eredményező adóváltozás gyorsítja az elvándorlást.

Az idei adóváltozások hatásaira a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az ATV-nek azt mondta: úgy tudják, a dolgozók májusban kaphatják meg visszamenőlegesen az elmaradt összeget. „Az a kolléga, akinek a tavalyi évhez képest akár 6-8 ezer forinttal kevesebb lett, és majd májusban ezt kompenzálni fogja, neki a pénzre most lenne szüksége. Ha valakinek nettó 100 ezer forintból kell megélni, akkor azt nagyon megérzik” – közölte Galló Istvánné.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint csupán annyi történt, hogy a munkavállalók nem nyilatkoztak a január 15–i határidőig arról, hogy jogosultak-e a kompenzációra. „Semmiről sem maradtak le azok, akik nem töltötték ki az említett nyilatkozatot, keresetveszteség náluk sem fordulhat elő, visszamenőlegesen mindenki megkapja a közszférában a neki járó kompenzációt” – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára.

A nyilatkozatok még március közepéig kitölthetők. Banai Péter szerint az is előfordulhatott, hogy valakinek tavaly gyermeke született, de a családi adókedvezményt a családtag kapja. A helyettes államtitkár szerint így családi szinten akkor sem csökken a jövedelem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik