Belföld

Szembemegy a kormánnyal a BKV

Késik a bérkompenzáció és minimálbér-emelés a vállalatnál. A BKV anyagi helyzetére hivatkozik és türelmet kér.

Kapcsolódó cikkek

Nincs pénze a BKV-nak, ezért egyelőre nem hajtaná végre az adójóváírás miatt a kormány által kötelezővé tett bérkompenzációt, illetve a minimálbér-emelést sem. Az MTI információi szerint a januári béreket 8-án utalják át a dolgozóknak, de ezekben egyik előírt tétel sem szerepel.

A társaság később, visszamenőlegesen gondoskodna a minimálbér-emelésről, de hogy mikor, azt nem tudni. Ezen kívül felfüggesztenék a 3-3 százalékos önkéntes nyugdíjpénztári, illetve az egészségpénztári hozzájárulás fizetését is.

Jóllehet a BKV decemberben felmondta a szakszervezetekkel korábban kötött kollektív szerződést, de az március elejéig még érvényes. Ebben a cég a többi között vállalta, hogy 3 százalékkal hozzájárul az önkéntes nyugdíjpénztári, illetve egészségpénztári befizetésekhez.

A BKV később azt közölte: amint a vállalat helyzete megengedi, azonnal bevezetik január elsejéig visszamenőleg a bérkompenzációt, és végrehajtják a minimálbér-emelést is. Hangsúlyozták: az a céljuk, hogy a törvényben meghatározott juttatásokat a dolgozók maradéktalanul megkapják. A jogszabály lehetőséget ad arra, hogy az emelést és a kompenzációt visszamenőlegesen fizessék ki, ezt a BKV megteszi, amint anyagi helyzete megengedi.

Az önkéntes nyugdíjpénztári, illetve az egészségpénztári hozzájárulások kifizetéséről jelenleg is folynak a tárgyalások, egyeztetések a munkáltatói és a munkavállalói oldal között – írták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik