Belföld

Akiknek ugrik a nyugdíjasbérlet

566 ezer korhatár előtti nyugdíjast érinthet: a jövőben nem válthatnak nyugdíjas utazási bérletet. 62 éves kor alatt ugyanis már nem számítanak öregségi nyugdíjasnak.

Mivel megyszűnt a korhatár előtti nyugdíj, s akik 62 év alattiak, már nem számítanak öregségi nyugdíjasnak, elesnek azoktól a kedvezményektől is, amiket eddig megkaphattak. Például nem vehetnek nyugdíjas utazási bérletet. 2011 szeptemberében az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság statisztikája szerint 566 ezer korhatár előtti nyugdíjas volt – őket érintheti ez a változás.

A BKV már ki is adta közleményét, miszerint a nem öregségi nyugdíjasoknak (az öregségi nyugdíjba beleértve a saját jogú öregségi nyugdíjjal azonos elbírálás alá eső ellátásokat és a hozzátartozói nyugellátásokat is) március 31-én lejár a 62 év alattiak nyugdíjas bérletre jogosító „nyugdíjasok utazási utalványa”. Emiatt pedig a közlekedési cég ezután törvényesen már nem állíthatja ki nekik a nyugdíjas bérletigazolványt. Bérletigazolvány nélkül pedig nem fogadhatják el a nyugdíjas bérletszelvényt. 

Az Országgyűlés tavaly elfogadta a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszűntetéséről szóló törvényt, valamint a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló törvényt, amely további ellátásokat alakít át. A BKV Zrt.-nél alkalmazott nyugdíjas utazási kedvezményeket a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló kormányrendelet írja elő, azonban ezt az említett törvényi változásokkal párhuzamosan nem módosították. A változások tehát érintik a BKV utasait is.

A BKV közleményében hangsúlyozta: az intézkedésre nincs befolyásuk. Igazságtalannak tartanak minden olyan feltételezést és nyilatkozatot, amely a megváltozott utazási feltételekért a Fővárost, a BKK-t vagy a BKV-t teszi felelőssé.

A MÁV és a Volán járatain nincs nyugdíjas bérlet, csak kedvezményes jegyet válthattak a nyugdíjasok, szintén a nyugdíjas utazási utalvánnyal. Vagyis ezeken a járatokon is ugrik március 31-el a kedvezmény.

Mint korábban megírtuk, a korhatár előtti nyugdíjban lévő és emellett vállalkozó személyeknek is jelentős tehernövekedést jelent a nyugdíjszabályok változás.  Ezeknek az egyéni és társas vállalkozóknak ugyanis a 10 százalékos nyugdíjjárulék és a 8,5 százalékos egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék mellett ezentúl a 27 százalékos szociális hozzájárulási adót is meg kell fizetniük (amíg nem töltik be a nyugdíjkorhatárt).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik