Belföld

Szabó Máté szerint sérülnek a felvételi előtt álló fiatalok jogai

Az ombudsman szerint sérülnek a felsőoktatási felvételi előtt álló fiatalok jogai, mert a feltételek változása miatt mindössze két hetük maradt arra, hogy újragondolják lehetőségeiket, és "életre szóló döntést hozzanak".

Szabó Máté rámutat, hogy “a felkészülésre rendelkezésre álló idő megállapításánál nem kizárólag a jogalkalmazó hatóságok, hanem a jogi szabályozással érintett természetes és jogi személyek reális szükségletét is figyelembe kell venni”.
Az ombudsmani hivatal a közleményben felidézte az elmúlt időszakban a felvételi eljárást érintő változtatásokat. Mint írták, a folyamatosan változó jogi feltételek következtében jelentősen átalakultak a korábban meghirdetett képzési formák és azok feltételrendszere.
Szabó Máté megállapítása szerint a “mára előállott körülmények” nem adnak kellő időt, illetve ellehetetlenítik vagy nagymértékben megnehezítik a továbbtanulni kívánó fiatalok és családjuk felelős döntéshozatalát – állapította meg Szabó Máté.
Az alapjogi biztos emlékeztetett arra, hogy a fiatalok február 15-ig jelentkezhetnek a szeptemberben induló felsőfokú képzésekre. A felvételi tájékoztató összeállításához a felsőoktatási intézményeknek október 15-éig kellett adatokat szolgáltatniuk, az Oktatási Hivatal pedig december közepére megjelentette a tájékoztatót. Ennek – a jogszabály szerint – tartalmaznia kellett sok más információ mellett a szeptemberben induló képzéseket, azok időtartamát, helyét, a kreditek számát, a jelentkezők rangsorolásának elveit és módját, a pontozási rendszert, az államilag támogatott létszámkeretet, a különböző finanszírozási formákban felvehető hallgatók számát, az egyes díjakat – olvasható a közleményben.
A továbbtanulni akaró fiatal mindezek ismeretében, a körülményeket mérlegelve és lehetőségeit latolgatva képes döntést hozni, és benyújtani a felvételi kérelmét. A nemzeti felsőoktatásról szóló, 2011 decemberében, tehát a tájékoztató megjelenését követően elfogadott törvény hatására azonban a felsőoktatási intézményeknek át kellett alakítaniuk a képzési rendszerüket – hívta fel a figyelmet Szabó Máté.
A felsőoktatásért is felelős miniszter január elején fogadta el a 2012. szeptember 1-jétől érvényes felsőoktatási keretszámokat, valamint január 20-án alkotta meg az állami ösztöndíjas és az állami részösztöndíjas hallgatókkal kötendő hallgatói szerződésről, továbbá a hallgatói hitelrendszerről szóló jogszabályokat. Ez azt is jelenti, hogy nagymértékben átalakultak egyes képzési területek, feltételek és formák, amelyeket a decemberben megjelentetett tájékoztató még tartalmazott – fűzte hozzá.
A közlemény felidézte azt is, az Oktatási Hivatal a honlapján már korábban értesítette az érintetteket, hogy a képzési költségek viselésének szabályait 2012. január 31-én elektronikus formában hozzák nyilvánosságra – azaz ekkor derült ki, melyik intézményben és melyik szakon mennyibe kerül majd a képzés. Az elektronikus felvételi tájékoztatóban a korábban meghirdetett képzések egy részét a változások miatt törölték, a jelentkezőknek pedig mindössze két hetük maradt, hogy a friss információk alapján újragondolják a lehetőségeiket – közölte Szabó Máté.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik