Belföld

Meglátja-e a maci az árnyékát?

Február 2-a, gyertyaszentelő napja van, a néphiedelem szerint a medvék megjósolják meddig tart még a tél. Utánajártunk, a győri állatkertben mi a helyzet a mackókkal.

A néphiedelem szerint, ha február 2-án, azaz gyertyaszentelőkor a medve kijön barlangjából és meglátja az árnyékát, akkor visszafekszik és alszik tovább, mert még hosszú ideig tart a tél. Ha viszont borús idő van, akkor kint marad, mert már közeledik a tavasz.

Kérdéseinkre dr. Ponty Eszter, a győri állatkert állatorvosa elmondta, hogy az állatkerti medvék nem alszanak téli álmot:

– A győri állatkertben négy örvösmedve él. Mivel minden nap kapnak elegendő élelmet, s a nap több mint felét fűtött helyen töltik, így ők – szabadon élő társaikkal ellentétben – egyáltalán nem alszanak téli álmot.

Az állatorvos azt is elárultam, hogy nincs szükség külön óvintézkedésre az előttünk álló hétvége miatt, hiszen az állatkert azon lakói, akik ezt igénylik, az egész téli időszak alatt fűtött házban töltik az idő nagy részét. Éjszaka minden állat meleg, zárt helyiségben alszik a győri állatkertben, viszont például a medvék ebben a zord időjárásban is a kifutóikon vannak, hiszen a mackók szervezetét nem viseli meg még ez az egészen extrém hideg se.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik