Belföld

Ezért tűnt el Schmitt Pál

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) szerint Magyarország új alaptörvénye, valamint az ahhoz kapcsolódó új kitüntetési törvény tette szükségessé a köztársasági elnök által adományozott kitüntetések névváltoztatását.

A hivatal közleményében Schmitt Pál január 16-án hozott határozatára emlékeztet, amelynek értelmében az államfő a jövőben a Magyarország Köztársasági Elnökének Érdemérme és Magyarország Köztársasági Elnökének Díszoklevele Éremmel kitüntetéseket adományozza. A kitüntetést kísérő dokumentumon továbbra is Schmitt Pál saját kezű aláírása szerepel.

A köztársasági elnök két héttel ezelőtt hozott döntésével egyúttal hatályon kívül helyezte azt a 2010. szeptemberi határozatot, amely úgy rendelkezett, hogy a kitüntetés (amely akkor még a Köztársaság Elnökének Érdemérme nevet viselte) hátoldalán a “DR. SCHMITT PÁL KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK ÉRDEMÉRME” felirat látható.

Szerdán a Népszava írt arról, hogy plágiumbotránya nyilvánosságra kerülése után alig öt nappal Schmitt Pál a hatályos alaptörvényhez, illetve az új kitüntetésekről szóló sarkalatos törvényhez igazította elnöki határozatát, amellyel még 2010-ben saját díjakat alapított.

Az MSZP csütörtökön írt közleményében beismerésként értelmezte, hogy a plágiummal gyanúsított köztársasági elnök nevét eltávolították az általa alapított érdeméremről. A szocialisták szégyenteljesnek tartják, hogy Schmitt Pálnak ilyen határozatot kellett aláírnia, Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja ezért az államfő lemondását szorgalmazta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik