Belföld

A közútkezelés felkészült az időjárásra

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatósága is felkészült a szélsőséges időjárásra. A több mint 1 616 kilométeres állami közúthálózatot üzemeltető társaság mind a négy üzemmérnökségén elvégezte a szükséges karbantartási munkákat.

A síkosság elleni védekezési és a hó eltakarítási munkákat alapvetően a cég saját gépei végzik. Ezek közül 27 db úgynevezett eszközhordozó, amelyre hóekét és sószóró adaptereket is lehet rögzíteni. Ezen kívül 5 rakodógépet és 7 hómarót tud hadrendbe állítani a cég, és további gépeket is bérelnek a téli szezonban. A hó eltakarítást csak akkor tudják megkezdeni, ha annak vastagsága meghaladja az 5 centimétert, addig csak sózni tudnak.

A gépek felkészítésén kívül a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Megyei Igazgatósága négy üzemmérnökségén a síkosság megszüntetésére jelenleg 3700 tonna só van betárolva. A cég emellett nagy hangsúlyt fektet a hófúvások elleni preventív védekezésre, ezért az érintett útszakaszok mellé a legveszélyeztetettebb szakaszokon védőeszközöket, hófogórácsokat és hálókat helyeztek ki a társaság szakemberei.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Gy-M-S. Megyei négy üzemmérnökségének munkatársai jelenleg úgynevezett kettes ügyeleti fokozatban dolgoznak, ami már jelenleg is magasabb készültséget jelent (összesen négy fokozat van). A cég szakemberei folyamatosan figyelik az időjárás előrejelzéseket. Amennyiben az időjárási viszonyok rosszabbra fordulnak további fokozatváltást rendelnek el, illetve ezzel párhuzamosan megkezdik a síkosság ellen a preventív jellegű sózást, és ha szükségessé válik a hóeltakarítási munkákat is. -8 oC alatt a só nem olvaszt, ekkor csak zúzalékkal tudják érdesíteni a pályát a hóekézés elvégzése után. Ezért a nagy hidegben fokozott óvatossággal kell a járműveket vezetni, mert síkos burkolat bárhol előfordulhat!

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy a téli útviszonyok között különös körültekintéssel és megfelelően megválasztott sebességgel közlekedjenek, a Társaság só szórást, illetve ekézést végző járműveit megfelelő körültekintéssel közelítsék meg, illetve kizárólag műszakilag jól felkészített és téli gumikkal ellátott járművekkel keljenek útra.

Az útviszonyokról és a közlekedési helyzetről a cég GY-M-S megyei diszpécserszolgálatán kívül a társaság Útinform osztályától (http://www.kozut.hu/) lehet információkat szerezni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik