Belföld

Tarlós: Rogán ötlete volt az útdíj

A főpolgármester szerint kizárt, hogy bevezessék a közterhet. Arról viszont nem beszélt, mi jöhet helyette.

Semmilyen körülmények között nem támogatja Tarlós István az útdíj bevezetését, és biztos abban, hogy ezt a miniszterelnök és a kormány sem teszi. A főpolgármester kijelentette: a havi tízezer forintos közteher lehetősége Rogán Antal kifejezett kérésére került bele abba a javaslatcsomagba, amelyet a Városháza állított össze a kormánynak a BKV rendbetételére. Azt viszont már nem tudja megmondani, hogy a Belváros polgármestere miért emlékszik erre másként.

Tarlós közölte: a mai kormányülésen vázolta a fuvarozócég legsúlyosabb problémáit. Drámai mértékű az adósságállomány: idén összesen 60 milliárd forint hitelt kell törleszteni vagy megújítani, ebből 39 milliárdot áprilisig. Aggasztó a működés bizonytalan finanszírozása, illetve az elöregedett járműállomány. Ugyanakkor eredményt is fel tud mutatni a városvezetés, az elmúlt időszakban 300 millió forint bérmegtakarítást értek el a vállalatnál – tette hozzá Tarlós István.

Szerinte mielőbb meg kell alkotni egy rövid távú adósságrendezési, illetve egy hosszú távú működési tervet. Azt nem részletezte, hogy a Városháza miként képzeli ezt el, csupán annyit mondott, hogy Orbán Viktor néhány nap múlva dönt a kérdésben. A főpolgármester szerint egyébként ha csődbe megy a BKV, akkor az Budapestnek 330 milliárd, az államnak 180 milliárd forintos azonnali veszteséget jelent.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik