Belföld

Pártot alapíthat a Szolidaritás

Ha nem lesz széleskörű összefogás, a mozgalom kész önálló erőként is megmutatkozni – jelentette ki Kónya Péter.

Csak a demokratikus ellenzéki erők széleskörű összefogása jelenthet esélyt arra, hogy a jelenlegi hatalmat a következő választásokon leváltsák – vallja a Magyar Szolidaritás Mozgalom.

Kónya Péter, a szervezet társelnöke a Népszabadságnak azt mondta, stratégiai kérdés, hogy miként lehet megszólítani a bizonytalanok mára négymilliósra duzzadt táborát. Az egyik mód szerinte a demokratikus erők – pártok, civil szervezetek, szakszervezetek – összefogása. Ennek érdekében folynak is a háttértárgyalások. Ha viszont ez nem megy, akkor a Szolidaritás önálló erőként fog megmutatkozni – mondta Kónya hozzétéve, hogy akár egy párt megalapítására is készen állnak, amely mögé a Szolidaritás – továbbra is civil szervezetként – felsorakozik.

Azzal kapcsolatban, hogy az LMP hétvégi kongresszusán elhangzott: az ökopárt nem kíván más pártokkal együttműködni, és nem vesznek részt az ellenzéki kerekasztal munkájában sem, Kónya Péter elmondta: nem kívánnak beleavatkozni az LMP belügyeibe, de bízik abban, hogy a párt civil szervezetként kész partnernek tekinteni a Szolidaritást. Hangsúlyozta: meggyőződése, hogy érdemes lesz még beszélni az együttműködésről az LMP vezetőivel.

Kónya a Népszabadságnak elmondta azt is, hogy mozgalmuk szervezői mára több mint kétszáz városban jelen vannak, és a csatlakozók száma meghaladja a tízezret. Reményei szerint a szerveződés rövidesen még nagyobb tömeget tudhat maga mögött.

Közben a Magyar Nemzet arról ír, hogy a Magyar Szolidaritás Mozgalom „lenyúlta” és engedély nélkül használja a lengyel Solidarnosc logóját. A két szervezet emblémája között csak annyi a különbség, hogy a lengyelen a lengyel, a magyaron pedig a magyar zászló látható.

A lap kérdésére a Szolidaritásnál azt közölték, hogy az általuk használt jelkép a sajátjuk és eredeti. A Magyar Nemzet megkereste a Solidarnoscot is. Ők azt mondták: tudnak a Magyar Szolidaritás Mozgalom létezéséről, ámely nem kért tőlük engedélyt a logóhasználatra. Ennek ellenére nem kívánnak lépéseket tenni az ügyben, mivel minimális különbség van a két embléma között, és az egyiket Lengyelországban, a másikat pedig Magyarországon használják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik