Belföld

Új szelek fújnak az LMP-nél

Jávor Benedeket választotta frakcióvezetőnek a távozó Schiffer András helyére az LMP kongresszusa vasárnap. A tervek szerint a párt önállóan indul a következő választásokon. A cél, hogy 2014-ben leváltsák az Orbán-kormányt. Kiderült az is, hogy a struktúrán továbbra sem kívánnak változtatni, de növelik a nők szerepét.

Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnökét az esemény alatt tartott frakcióülésen jelölték, és a jelölést a kongresszus résztvevői is megerősítették.

Jávor a Parlamentből az utcára, az emberek közé szeretné kivinni a politikát. A politikus azt mondta: nagyobb hangsúlyt akarnak fektetni a parlamenten kívüli eszközökre, mert úgy látják, hogy a kormány gyakorlatilag formálissá tette az Országházban végzett munkát.

Az úgynevezett Új ellenállás keretében az LMP közvetlen kapcsolatot akar létrehozni a választókkal, és olyan tömegtámogatást szeretne teremteni, amely képessé teszi a pártot, illetve az ellenzéket arra, hogy 2014-ben leváltsák az Orbán-kormányt. Hangsúlyozta: mobilizálni kell azt a több mint négymillió szavazót, akik jelenleg egyik parlamenti pártot sem támogatják, ezért az LMP nekik akar alternatívát felkínálni.

A politikus egyúttal megköszönte elődje, Schiffer András munkáját, amelynek eredményeképpen az LMP egy szakmailag hiteles, ütőképes és politikailag hatékony párttá tudta formálni magát. Jávor Benedek hangsúlyozta, hogy a Schiffer András által megkezdett munkát szeretné folytatni, és az LMP továbbra is számít majd a volt frakcióvezető tapasztalataira. Azt viszont különbségként említette, hogy ő elődjénél jobban szeretne támaszkodni a frakcióelnökségre és a párt más képviselőire.

A sajtótájékoztatón részt vett a szombaton képviselővé választott Szél Bernadett is, aki a hétvégén meghozott döntéseket sorolva elmondta, hogy pártjuk nem vesz részt az Ellenzéki Kerekasztal munkájában, idei költségvetésük fókuszába a regionális hálózatok építését helyezik, és alapvetően meghagyják a jelenlegi struktúrát, de növelik a nők részvételét, és „áramvonalasabbá teszik” a párt működését.

Jávor Benedek kérdésre válaszolva elmondta, hogy többlépcsős eljárás végén választották frakcióvezetővé, és a végső szavazásnál a képviselőcsoport egyhangúlag támogatta a személyét, az addig vezető folyamat során pedig körülbelül kétharmados támogatottságot kapott mind a kongresszustól, mind a frakciótól.

Az LMP-nek az után kellett új frakcióvezetőt választania, hogy Schiffer András lemondott a posztról. Schiffer azzal indokolta távozását, hogy a parlamenti képviselőcsoportban nincsen meg az LMP önálló politizálásának kellő támogatottsága, és az utóbbi időszak párton belüli kiszivárogtatásai bizalmi válságot okoztak a frakcióban. Hozzátette: szeretné elejét venni, hogy az utóbbi hetekben személyét érő támadások ártsanak pártjának.

Az MSZP sok sikert kíván

Jávor Benedeknek a többi parlamenti párt közül a szocialisták gratuláltak elsőként. Az MSZP továbbra is nyitott és szívesen együttműködik minden demokratikus erővel, beleértve az LMP-t is, hogy a Fidesz antidemokratikus világának véget vessen a magyar nemzet érdekében – írta közleményében Mesterházy Attila.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik