Belföld

Mi lesz a maradék hitelesekkel?

24.hu
24.hu

2012. 01. 31. 09:37

Hétfőn gyakorlatilag véget ért a végtörlesztés, újabb adósokat hagyva hátra. Mi lesz azokkal, akik forinthitelt vettek fel, hogy megszabaduljanak devizatartozásuktól?

Korábban a témában:

Sokan még évekig vagy évtizedekig fogják fizetni az elmúlt negyedévben kapkodva igényelt, nem egy esetben 14-15 százalék thm-mel felvett hitelüket. Mikor lehet ezeket a kölcsönöket kedvezőbbre cserélni, mi lesz a végtörlesztés után?

December végéig 468 milliárd forintot kapart össze mintegy 94 ezer devizaadós a végtörlesztéshez. Ebből az összegből 88,5 milliárd volt a kiváltó hitel. December végén tehát a végtörlesztett hitelek forrásainak 19 százaléka származhatott valamilyen pénzügyi intézménytől. Az összes folyósított hitelkiváltó forinthitel közül 43 milliárd forintot a pénzügyi szervezetek saját korábbi adósaiknak, 45,5 milliárd forintot viszont más pénzügyi szervezet adósainak nyújtottak. A kiváltó forinthitelek átlagos összege 5,3 millió forint volt. Ezek az adatok nem tartalmazzák a munkáltatói kölcsönöket, melyek nyújtására december végéig volt lehetőség.

A PSZÁF januári jelentésében a decemberi 70 milliárdnál is nagyobb végtörlesztő hitel kihelyezése szerepelhet majd. Lehet számítani az átlagos hitelnagyság növekedésére is, hiszen a problémásabb, nagyobb összegű kölcsönök hitelbírálata valószínűséggel áttolódott 2012-re. Feltehetőleg a januári teljes végtörlesztés már nem haladja meg jelentős mértékben a folyósított hitelek mennyiségét sem. Az eddigi aktivitásból is jól látszik, hogy azok, akik megtakarításból rendezték tartozásukat rég letudták a banki ügyintézést, csak a hitelesek maradtak. Ezért az eddig kihelyezett 21 ezer darab végtörlesztő hitel meg is duplázódhat a végleges adatokban.

A BankRáció.hu internetes összehasonlító portál adatai szerint a legnagyobb hitelintézetek a végtörlesztés kezdeti időszakában nagyrészt még 10-12 százalékos thm-mel kínálták hiteleiket, ez később megváltozott, december-januári időszakban a még nyújtott hitelek díjai 12-15 százalék körüliek voltak. Erre az időszakra már a legtöbb nagyobb hitelintézet felhagyott a végtörlesztő hiteligénylések befogadásával. Az addig befogadott kérelmek feldolgozására koncentrálnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.