Poszt ITT

Végtörlesztés és Magilla

„Két centünk van”?... ”majd alkuszunk...”

Nekünk a végtörlesztésről a gorilla jutott eszünkbe, aki persze “csodalény” volt. Ugye emlékszünk: „Csinos, elegáns, ír, olvas, beszél: kész főnyeremény!” A kedves emberszabásúnak mindig eszébe jutott valami, ha az előző szerkentyűje nem működött. Nagyjából úgy jutott el a görkorcsolyához, amikor már minden más guruló tárgy kiesett alóla, mint Matolcsy György a végtörlesztéshez, árfolyamgáthoz, eszközkezelőhöz, ócsai lakótelephez. Sorolhatnánk!

A kabinet tényleg annyi mindent tett. Az adósok többsége mégis csalódott vagy csalódni fog. A devizahitelesek töredéke tudott csak élni a lehetőséggel, mára pedig kimondható, hogy az új árfolyamgát sokkal kedvezőbb lenne a devizahiteleseknek, mint a forintból nyögött végtörlesztés. Mint többször megírtuk, a végtörlesztéshez felvehető kölcsönök megdrágultak, a bankok hitelezési hajlandósága, képessége padlóra került. A pénzintézetek december végéig 174 milliárd forintot buktak a végtörlesztésen. Ez február végéig még meg is duplázódhat. A bankok és a kormány között született megállapodás értelmében a veszteség 30 százalékát a bankok leírhatják bankadójukból, de…???

Annyi a kérdőjel. Csak az biztos, hogy véget ért a végtörlesztés, és beigazolódni látszanak azok a félelmek, amelyekre a szakemberek előre figyelmeztettek. Főleg azok tudtak élni vele, akik nem is voltak annyira rászorulva, sokan a devizaadósságukat olyan forinthitellel váltották ki, amelynek költsége hamarosan ismét fojtogatóvá válhat. Aki kapott, mindezek ellenére örült, “mint majom a farkának”. Lehet, hogy olyan immár a kölcsön is a magyarnak, mint Magilla. „El se képzeled, hogy ővele az életed, milyen szórakoztató, milyen vidám lehet…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik