Belföld

Hajthatatlan hajléktalanok

Győrben főként a belvárosban, azon belül is a sétálóutca valamint a pályaudvarok környékére jellemző a hajléktalanok jelenléte.

A győri vasútállomás környékén bosszantó jeleneteket kell átélniük azoknak, akik fél percnél hosszabb ideig várakoznának a pályaudvar területén. Nagyjából ennyi idő kell ugyanis ahhoz, mire letámadja az utazóközönséget egy-egy kéregető.

A legrosszabb az, hogy néhányukat egyszerűen nem lehet elküldeni” – mondja egy diák, aki gyakran kénytelen itt várakozni – „hiába, mondom nekik, hogy nem adok pénzt, nem tágítanak. Nincs más megoldás, nekem kell elhagynom a helyszínt. Nem gondolom, hogy ez rendjén van így”.

A vidéki buszpályaudvaron meg tudják oldani a problémát” – veszi át a szót egy társa –, „amint bejönne egy hajléktalan a váróba, a biztonsági szolgálat munkatársa már ott is terem, és elküldi. Nem hagyják, hogy zaklassák az utasokat, mert sok esetben már erről van szó”.

Győrben a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat Átmeneti Szállóján ágyneműt, zárható szekrényt, tisztálkodási, mosási, ételmelegítési lehetőség, érték és csomagmegőrzést tudnak biztosítani a főként, de nem kizárólag megyei otthontalanoknak. Továbbá igény szerint szappant, törölközőt, borotvát és tisztítószer is kaphatnak az itt megszállók. Hetente háromszor alkalom nyílik orvosi vizsgálaton való részvételre. Ezen túl mentális segítséget, egyéni esetkezelést, valamint szociális ügyintézésben való segítséget szintén kaphatnak a rászorulók.

A megyeszékhelyen a téli időszakban 330 otthontalant tudnak befogadni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik