Belföld

Nem nagyon akartak végtörleszteni az utolsó napon

24.hu
24.hu

2012. 01. 30. 18:56

Nem volt nagy roham a kereskedelmi bankoknál a végtörlesztésre még lehetséges utolsó napon, hétfőn az ügyfelek többsége inkább fedezetigazolást nyújtott be, a végtörlesztők már korábban kifizették hitelüket.

Korábban a témában:

Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy a felügyelet várhatóan két hét múlva végez az összesítéssel, és a február 6-i héten közli az adatokat a végtörlesztők számáról, és az ehhez igényelt hitel mértékéről.
A Raiffeisen Banknál elmondták, hogy az utolsó napon is normál üzletmenetben működtek, a forgalom fiókonként változó volt, de országos szinten nem volt nagy roham. A munkavállalók beosztását sem kellett átszervezni, minden ügyfelet ki tudtak szolgálni.
Hozzátették, hogy a saját forrásból zajló végtörlesztések nagyrészt már lezajlottak, az utolsó napokban inkább a fedezetigazolások bemutatása, illetve az igényelt hitelek adminisztrációjának lezárása zajlik.
Hasonlóan nyilatkoztak az OTP Banknál is, rohamot nem tapasztaltak a fiókokban.
Az Erste Bank arról számolt be, hogy az utolsó napokban a várakozásoknak megfelelően sokan jöttek a bankba, hogy biztosítsák a feltételeket a végtörlesztéshez, de sem rohamról, sem kígyózó sorokról nem lehet beszélni.
Hétfőn járt le egy újabb végtörlesztési határidő: azoknak, akik jelezték végtörlesztési igényüket, január 30-ig kellett befizetniük a szükséges összeget, illetve igazolniuk az ehhez szükséges fedezetet.
A devizaalapú jelzáloghitellel rendelkező ügyfelek 2011. december 31-ig jelezhették bankjuknál, hogy élni kívánnak a rögzített árfolyamon történő végtörlesztési lehetőséggel.
A rögzített árfolyamon történő végtörlesztés egyik feltétele szerint a hitelfelvevőnek a végtörlesztési igényt befogadó pénzügyi intézmény részére 2012. január 30-ig maradéktalanul át kell utalnia a végtörlesztéshez szükséges teljes forintösszeget.
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai szerint tavaly szeptember 29. és december 31. között 94.337 darab devizaalapú ingatlancélú kölcsönt végtörlesztettek. Jelentősen nőtt a végtörlesztési szándékukat bejelentők aránya is: e szerződések száma mintegy kétszerese az év végéig már végtörlesztettekének.
A már teljesített végtörlesztések piaci árfolyama 642,1 milliárd forint volt, azonban az ügyfeleknek fix árfolyamon ebből csak 468 milliárd forintot kellett kifizetniük. A kettő különbözete, azaz mintegy 174 milliárd forint volt december végéig a pénzügyi intézmények vesztesége.
A bankoknál és a takarékszövetkezeteknél a teljes hitelállomány valamivel több mint egytizedét fizették vissza, a pénzügyi vállalkozásoknál az állomány 5 százalékát.
A fix árfolyamú végtörlesztésekhez szükséges forrás döntő részét, több mint 80 százalékát az ügyfelek saját megtakarításaikból teremtették elő. A hitelintézetek tavaly december végéig 16.865 darab hitelkiváltó forinthitelt folyósítottak erre a célra, amelyek együttes összege megközelítette a 88,5 milliárd forintot.
A bankszövetség korábban ismertette: arra számítanak, hogy a végtörlesztés lehetőségével az érintettek valamivel több mint 20 százaléka fog élni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.