Belföld

Megint utcára vonulnak a hallgatók

A felsőoktatás szétrombolása és a drasztikus keretszámcsökkentés ellen tüntet február 15-én a Hallgatói Hálózat.

A felvételi jelentkezések leadásának utolsó napjára időzített demonstráció fél négykor kezdődik az ELTE Lágymányosi kampuszánál, majd a résztvevők átvonulnak a Műegyetemhez, végül a Corvinus Egyetem elé.

Mint írják, a új felsőoktatási törvény elveszi a következő generációk és az ország jövőjét. Úgy vélik, a keretszámok indokolatlan és drasztikus csökkentése, a több százezer forintos tandíj és a cserébe adott, fiatalkori eladósodást eredményező Diákhitel 2 rendszere nem oldja meg a felsőoktatás hibáit. A röghöz kötés nem válasz az elvándorlásra, helyette jobb kilátásokat kéne teremteni.

„Nem lesznek értékesebbek azok a diplomák, amelyeket rosszabb eredményekkel, de több pénzből szereznek meg. A közgazdász, jogász, társadalomtudományi és bölcsész képzések megtizedelése, a mérnöki szakok csökkentése nem tükrözik a munkaerőpiac igényeit, ellenben megszüntetik a lehetőségét annak, hogy a fiatalok azt tanulják, amit szeretnének, és azt, hogy olyan új értelmisége legyen az országnak, amelyik felfedezheti a mostani vezetők hibáit.”

Azt is kifogásolják, hogy a kormány megszegte saját szabályait: „Nem tájékoztatták a most végzős gimnazistákat arról, hogy kukába dobhatják az áttanult éveiket, a terveiket, az álmaikat. Nincs joguk elvenni a következő generáció álmait! Nem tehetik egyik napról a másikra tönkre az egyetemeket, az ott dolgozók állását veszélyeztetve!”

A Hallgatói Hálózat azt szeretné, ha a fiatal generációk tennének a saját jövőjükért. „Most egy olyan nyílt napra hívunk mindenkit, melyen végigjárjuk azokat az egyetemeket, amikre valószínűleg már nem fogunk bekerülni. Ez a tüntetés más lesz, mint a többi.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik