Belföld

Mától stratégiailag kiemelt jelentőségű vállalat a Malév

Ma reggel jelent meg a kormányrendelet a Magyar Közlönyben. A hitelezők nem kezdeményezhetnek csődeljárást a cég ellen.

Az Orbán Viktor aláírásával megjelent kormányrendelet a csődtörvény meghatározott paragrafusait jelöli meg, mint amelyeket a társaságra alkalmazni kell. A többi között azt, hogy a hitelezők nem kezdeményezhetnek csődeljárást a Malév ellen, a kérelmet a bíróság soron kívül elutasítja.

A törvény szerint a kormány rendeletben stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítheti azokat a gazdálkodó szervezeteket, amelyek adósságainak rendezéséhez, hitelezőikkel való megegyezéséhez, reorganizációjához nemzetgazdasági érdek vagy kiemelt közérdek fűződik, továbbá amelyeknél kiemelt gazdaságpolitikai érdek fűződik ahhoz, hogy a jogutód nélküli megszüntetés gyorsabb, átláthatóbb és egységesített eljárás szerint történjék.

Arról, hogy mi vár a társaságra, egyelőre nem tudni biztosat. Mindenesetre a múlt héten az elszámoltatási kormánybiztos kijelentette: Gyurcsány és Bajnai sodorta csapdahelyzetbe a céget. A 2007-es privatizációval, majd a 2010-es visszaállamosítással a vállalat mára működőképességének határára ért, a jelenlegi kabinet pedig a 22-es csapdájába került. A Bajnai-kormány pénzügyminisztere, Oszkó Péter ugyanakkor lapunknak úgy fogalmazott: ők nem hibáztak a visszaállamosításkor, a Malév az Orbán-kormány kudarca.

Ami tény: az Európai Bizottság január elején a Malévnak nyújtott “összeegyeztethetetlen” állami támogatás visszafizettetésére szólította fel Magyarországot. Ez az összeg akár 100 milliárd forintra is rúghat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik